1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıtta dağıtım kârının en az yüzde 55'i bayilere

Akaryakıtta dağıtım kârının en az yüzde 55'i bayilere

EPDK akaryakıt ürünlerindeki dağıtım payının en az yüzde 55'lik kısmının istasyonculara verilmesini kararlaştırdı. Promosyon maliyetleri de bayilere yansıtılamayacak.

Akaryakıtta dağıtım kârının en az yüzde 55'i bayilere

Enerji Günlüğü - EPDK akaryakıt ürünlerindeki dağıtım payının en az yüzde 55'lik kısmının istasyonculara verilmesini kararlaştırdı. Promosyon maliyetleri de bayilere yansıtılamayacak.

Dağıtıcı ve Bayi Marjlarının Paylaşımına İlişkin Kurul Kararı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Karar uyarınca dağıtıcı ve bayinin paylaşacağı toplam kar marjı, dağıtıcı tarafından bayiye her bir benzin ve motorin türleri için tavsiye edilen veya tavan olarak belirlenen fiyattan ilgili bayiye en yakın rafineri çıkış fiyatı düşülerek bulunacak. Aynı ilde birden fazla rafineri bulunması durumunda en düşük rafineri fiyatı esas alınacak. 

BAYİ MARJI ASGARİ YÜZDE 55 OLACAK
Bayilerin kar marjı, toplam dağıtım kârının en az yüzde 55’i bayilere verilmek koşuluyla dağıtıcı ile bayi arasında serbestçe belirlenecek. Bayiler fiyatta indirim yaparak satış yapmak isterse yapılan indirimler bayi marjından karşılanacak. Ayrıca elektronik sistemlerle yapılan satışlarda esas alına toplam marj, indirimli satış fiyatı üzerinden hesaplanacak. 

BAYİYE YANSITILAMAYACAK MALİYETLER BELİRLENDİ 
Ulusal stok maliyeti, ulusal marker ve dağıtıcı marker maliyeti, ithalat veya dağıtıcılar arası ticaret yoluyla temin gibi kaynaklardan alım ile rafineri çıkış fiyatları arasındaki farklılıklardan kaynaklanabilecek ilave maliyetler, farklılaştırılmış ürünlere ilişkin katkı maliyeti, harmanlama maliyeti, otomasyon kurulum ve işletim maliyeti gibi ilgili mevzuata göre dağıtıcı sorumluluğunda olan veya bayiye teslimden önceki aşamalarda gerçekleştirilen iş ve işlemlere ilişkin maliyetler herhangi bir ad altında bayilere yansıtılamayacak. 

Öte yandan bayilik faaliyeti kapsamında; istasyon kira gideri, kıyafet gideri, nakliye gideri, tank temizliği gideri, eğitim gideri, kalibrasyon gideri, demontaj gideri gibi dağıtıcıdan hizmet alınması sonucu ortaya çıkan maliyetlere hangi tarafın ne oranda katlanacağı hususu bayi ve dağıtıcı arasında imzalanacak olan sözleşme ile belirlenecek. 

DAĞITICILARIN İŞLETTİĞİ BAYİLER KAPSAM DIŞI
Karara göre her ne olursa olsun, sözleşmede açık şekilde ismi zikredilmeyen, kapsamı ve mahiyeti tereddüde mahal bırakmayacak şekilde tanımlanmayan hiçbir maliyet, bedel veya ücret bayiye yansıtılamayacak.  

Karar, bundan böyle dağıtıcılarla bayiler arasında imzalanacak olan sözleşmelerde uygulanmak üzere 01 Ekim 2019 tarihi itibarıyla yürürlük kazandı. 

Karar, dağıtıcılar tarafından işletilen bayileri kapsam dışı bırakıyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler