1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Aksa Elektrik, Migros için güneş santrali kuruyor

Aksa Elektrik, Migros için güneş santrali kuruyor

Türkiye perakende sektörünün önde gelen oyuncusu Migros’un 13 ildeki 300’ü aşkın mağazasının elektrik ihtiyacı 2024 başı itibarıyla tamamen temiz enerji ile karşılanacak.

Aksa Elektrik, Migros için güneş santrali kuruyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin önde gelen perakende sektörü oyuncusu Migros [MIGRS], kendi enerjisini yenilenebilir kaynaklardan sağlamak üzere Aksa Elektrik (Aksa Enerji'nin [AKSEN] kardeş şirketi) ile işbirliğine gidiyor. Aksa Elektrik ve Migros arasından imzalanan Enerji Performans Sözleşmesi (ESP) çerçevesinde, Migros mağazalarının elektrik ihtiyacını karşılamak üzere Aksa Solar tarafından 16 MWp gücünde arazi tipi güneş enerji santrali (GES) kurulacak.

MALATYA’DA 170 BİN M2 ARAZİDE

Malatya’da 170 bin metrekare alanda inşa edilecek santral için 29 bin güneş paneli kullanılacak. Tesiste yıllık ortalama 27 milyon kWh elektrik üretilmesi hedefleniyor. Anahtar teslim olarak yaklaşık 6 ayda hayata geçirilecek GES için proje yatırım desteği ve tüm izin, tasarım, kurulum, proje süresi boyunca işletme ve bakım süreçleri Aksa Solar tarafından üstlenilecek.

300 MAĞAZADA TEMİZ ELEKTRİK

Migros İcra Kurulu Üyesi Şevki Tuncer, şirketin kullandığı elektriği temiz enerjiden elde etmek için yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verdiklerine işaret ederek “Yıl sonunda, Dağıtım Merkezi üstü güneş enerji santrallerimizi de 4’e çıkarıyoruz. Aksa Solar iş birliğinde kuracağımız Malatya’daki güneş enerjisi santrali ile bu çabalarımızı genişletmeye devam ediyoruz” dedi. Tuncer, Aksa Solar tarafından hayata geçirilecek GES sayesinde 2024 başı itibarıyla Çanakkale’den Artvin’e 13 ilde 300’ü aşkın Migros mağazasının elektrik tüketiminin tamamen temiz enerji kaynaklarından karşılanacağı bilgisini paylaştı. Tuncer, santral sayesinde yıllık yarım milyon ağacın atmosferden çektiği karbona denk yaklaşık 12 bin ton karbon salımının da engellenmiş olacağını vurguladı.

YENİLENEBİLİR, YERLİ, MİLLİ

Aksa Elektrik Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kirazlı da, enerjinin her alanında hizmet veren bir marka olarak yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak isteyen şirketlere yerli ve milli kaynakları kullanarak çözüm ortağı olduklarını söyledi. Aksa Elektrik’in güneş enerjisi sistemlerinden, elektrikli araç şarj istasyonlarına, enerji verimliliği projelerinden, karbon ayak izini azaltmaya kadar geniş bir ekosistem içerisinde iş ortaklarımıza uçtan uca çözümler ürettiğini vurgulayan Kirazlı, “Uzman ve alanında deneyimli kadromuz ile anahtar teslim GES kurulumları gerçekleştiriyoruz. Perakendenin öncüsü Migros ile kurulacak yeni sistemin yaklaşık 300’ü aşkın Migros mağazasının elektrik tüketimine eşdeğer düzeyde olduğunu belirtmek isterim. Bu kapsamda Migros’un kurumsal değerleri arasında yer alan ‘Sürdürülebilir Ekosistem’ değeri ile de örtüşen projemizin her iki tarafa ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler