1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Aksa Enerji karını yüzde 169 arttırdı

Aksa Enerji karını yüzde 169 arttırdı

Aksa Enerji, 2019 yılının ilk dokuz ayında net karını bir önceki yıla göre yüzde 169 arttırdı.

Aksa Enerji karını yüzde 169 arttırdı

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji, 2019 yılının ilk dokuz ayında net karını bir önceki yıla göre yüzde 169 arttırdı.

Aksa Enerji, 2019 yılı dokuz aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın ilk dokuz ayında 3,8 milyar lira ciro elde eden Şirket, kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 169 arttırarak 350 milyon lira konsolide net kâr elde etti. Aksa Enerji, böylece 2019 yılının ilk dokuz ayında, 2018 yılının tamamında erişilen net kâr rakamının 2,3 katına ulaşmış oldu.

Bu dönemde 3,8 milyar lira ciro rakamına ulaşan Aksa Enerji, Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) rakamını ise bir önceki yıla göre yüzde 46 artışla 1,103 milyon liraya yükseltti. Şirket, faaliyet kâr marjını ise yüzde 12,8’den yüzde 19,7’e çıkardı.

AFRİKA’DAKİ SANTRALLER BİLANÇOYA OLUMLU YANSIDI

Küreselleşme stratejisi doğrultusunda yaklaşık beş yıldır yurt dışı yatırımlarına ağırlık veren Aksa Enerji, açıklamasında Afrika’daki santrallerinden elde ettiği kârlılığın bilançoya olan olumlu etkilerine dikkat çekti. Şirketin cirosunun yüzde 73’ü Türkiye ve KKTC’deki satışlardan sağlanırken, FAVÖK’ün yüzde 65’i Afrika’daki santrallerden elde edildi. Şirket, Afrika’daki yatırım arayışlarına çeşitli ülkelerde yapılan görüşmeler çerçevesinde devam ediyor.

ŞİRKET BORÇLARINI AZALTTI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gana, Madagaskar ve Mali’deki santrallerinden gerçekleştirdiği döviz bazlı satışlarla borcunu azaltan Aksa Enerji, Gana Cumhuriyeti ile anlaşmanın imzalandığı 2015 yılında 860 milyon Amerikan Doları net finansal borcunu 2019 yılı Eylül ayı sonunda 639 milyon Amerikan Dolarına düşürdü. Böylece küreselleşme stratejisinin başından beri, yurt dışında santral yatırımları yaptığı halde toplam 221 milyon Amerikan Doları borç ödemesi gerçekleştirmeyi başaran Şirket, 2017 yılı ilk çeyreğinde 7,8 olan “Net Finansal Borç / FAVÖK” oranını da 2019 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla keskin bir şekilde 2,6 seviyesine düşürdü.

ULUSLARARASI GÜCÜMÜZLE KARLILIĞIMIZI ARTTIRIYORUZ

2019 yılında başarılı bir finansal dönem geçirdiklerini ve faaliyetlerinden verimli sonuçlar aldıklarını belirten Aksa Enerji’nin CEO’su Cemil Kazancı: “Küreselleşme stratejimiz kapsamında 2015 yılında Afrika’ya açılma kararı verdik. Gana, Mali ve Madagaskar enerji santrallerimizin 2017 yılında devreye girmesiyle mali tablolarımız hızla iyileşerek doğru bir karar aldığımızı kanıtladı. Afrika kıtasındaki yatırımlarımızla bölgenin acil enerji ihtiyacına cevap vermeye, kalkınma ve istihdamı desteklemeye devam ediyoruz. Afrika’daki santrallerimizden sağladığımız döviz bazlı garantili satışlar faiz, amortisman, vergi öncesi karımızın (FAVÖK) yüzde 65’ini oluşturuyor. Yine döviz bazlı garantili satış yapan KKTC’deki enerji santralimizin de katkısıyla, FAVÖK’ümüzün %72’si döviz bazında satış yapan yurt dışı operasyonlarımızdan yaratılıyor. Sürdürülebilir kârlılık odaklı çalışmalarımıza ara vermeden Afrika’daki yeni yatırım arayışlarımızı sürdürüyor; çeşitli ülkelerle görüşmelere devam ediyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler