1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Alaboyun: Elektrikte kamu ve özel sektör payı yer değiştirdi

Alaboyun: Elektrikte kamu ve özel sektör payı yer değiştirdi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, 13 yıl içerisinde devlet ve özel sektör paylarının yer değiştirdiğini söyledi.Türkiye...

Alaboyun: Elektrikte kamu ve özel sektör payı yer değiştirdi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, 13 yıl içerisinde devlet ve özel sektör paylarının yer değiştirdiğini söyledi.

Türkiye Enerji Vakfı (TENVA) tarafından İstanbul'da düzenlenen Elektrik Perakende Satış Sektörünün Geleceği Sempozyumu'nun açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, 2002'de yüzde 32 olan özel sektörün payının bugün yüzde 71,7 seviyesine ulaştığını böylece 13 yıl içerisinde devlet ve özel sektör paylarının yer değiştirdiğini kaydetti.

ÖZEL SEKTÖRE KUTLAMA

Alaboyun, Türkiye'de istikrar ve güven ortamının oluşması ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının başarılı politikaları ile enerji yatırımlarının kamuya yük olmayacak şekilde özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini dile getirerek, "Bu çarpıcı değişim özel sektör yatırımlarından kaynaklandı. Bu noktada risk alan, yatırım yapan, istihdam sağlayan ve ülkemizin geleceğine tuğla koyan özel sektörümüzü kutluyorum" dedi.

ELEKTRİK DAĞITIM SEKTÖRÜ İSTİHDAMI ARTTIRDI

Alaboyun, elektrik dağıtım sektöründe 21 elektrik dağıtım şirketinin hepsinin 2013 yılı itibarıyla özelleştirilmesi sonucunda özel sektör payının yüzde 100'e çıktığını anımsatarak, "Bu sektörün 2015 yılı itibarıyla ülkemize 100 bin kişinin üzerinde istihdam, 760 milyon dolar vergi geliri sağladığı ve 1 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığı hesaplanmaktadır" dedi.

Elektrik dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin ayrıştırılmasının, serbestleşme reformlarının önemli aşamalarından biri olduğunu söyleyen Alaboyun, "Gerçekleştirilen hukuki ayrıştırma ile birlikte sektördeki rekabetçi yapının daha da geliştirilmesi hedeflenmiştir. Serbestleşme sürecinin devam etmesi ile birlikte piyasaların rekabetçi ve şeffaf bir ortamda işliyor olması da yatırımcıların en çok dikkate aldığı ölçütlerden birisidir çünkü bilginin ve işleyişin şeffaf olmadığı piyasalarda, yatırımların gerçekleşmesi için oluşması gereken güven ortamı riske girmektedir." dedi.