1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Almanya kömürden çıkış sözleşmesini onayladı

Almanya kömürden çıkış sözleşmesini onayladı

Almanya, elektrik üretiminde kömür kullanımını 2038 yılına kadar kademeli olarak sonlandırma sözleşmesini onayladı.

Almanya kömürden çıkış sözleşmesini onayladı

Enerji Günlüğü - Almanya, elektrik üretiminde kömür kullanımını 2038 yılına kadar kademeli olarak sonlandırma sözleşmesini onayladı.

Almanya Parlementosu, ülkenin iklim koruma çabalarının bir parçası olarak kömürden elektrik üretiminden kademeli çıkış sözleşmesini onayladı. En geç 2038 yılına kadar kademeli olarak kömürün terk edilmesini ve kömür yakıtlı termik santrallerin kapatılmasını öngören sözleşmenin AB tarafından onaylanması gerekiyor.

“SÖZLEŞME TARAFLARA YASAL NETLİK YARATIYOR”

Alman CDU/CSU ve SPD koalisyon hükümeti, Ekonomik İşler ve Enerji Bakanlığı’nın talebinin ardından onay yönünde oy kullandı. Ekonomik İşler ve Enerji Bakanı Thomas Bareiss parlamentoda yaptığı konuşmada "Anlaşma tüm ilgili taraflar için yasal netlik yaratıyor" dedi. 

Almanya hükümeti, gelecek 20 yılda kömürden çıkış planından etkilenecek dört bölgeye 45 milyar dolar ödeyecek. Kabinenin onayladığı taslağa göre ise 2020'de megawatt başına 165.000 euro, 2021 ve 2022'de 155.000 euro tazminat öngörülüyor. Maksimum tutar 2026'da 49.000 euroya ulaşmadan önce yılda yaklaşık % 25 oranında düşecek. 2026'dan sonra başka tazminat ödenmeyecek.

Sözleşme üreticilere de 4,4 milyar euro tazminatı öngörüyor. Ülkenin en büyük elektrik üreticisi RWE şirketi linyit varlıkları için 2,6 milyar euro alacak. İkinci büyük şirket Leag ise 1,75 milyar euro alacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler