1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. AB Almanya’nın kömür tazminatına derin soruşturma başlattı

AB Almanya’nın kömür tazminatına derin soruşturma başlattı

AB, Almanya’nın 2038 yılına kadar kömürden çıkış hedefi kapsamında kömür şirketlerine ödeyeceği 4,35 milyar euro tazminatın rekabet kurallarına uygunluğunu belirlemek için derin bir soruşturma başlattı.

AB Almanya’nın kömür tazminatına derin soruşturma başlattı

Enerji Günlüğü - AB, Almanya’nın 2038 yılına kadar kömürden çıkış hedefi kapsamında kömür şirketlerine ödeyeceği 4,35 milyar euro tazminatın rekabet kurallarına uygunluğunu belirlemek için derin bir soruşturma başlattı.

Alman Federal Meclisi geçen yıl Haziran ayında, ülkenin kalan son kömür santrallerini ve madencilik faaliyetlerini 2038'e kadar kapatmaları için RWE ve LEAG'a 4,35 milyar euro tazminat ödemesi için bir anlaşma imzaladı. Ancak, aylarca süren yorucu görüşmelerin ardından varılan bu anlaşma Avrupa Birliği’ne (AB) tam güven vermedi. Avrupa Komisyonu, 2 Şubat 2021 Salı günü konuyla ilgili derinlemesine bir soruşturma açmaya karar verdi.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, bu aşamada, Komisyon'un ilk görüşünün linyit işletmecileri lehine alınan önleminin muhtemelen devlet yardımı ile yapılacağı yönünde olduğu kaydedildi. Ayrıca Komisyon, tedbirin AB devlet yardımı kurallarına uygun olduğundan şüphe duyduğunu belirtti. 

"ŞİRKETLERE KAMU YARDIMI MİNİMUM DÜZEYDE OLMALI"

AB’nin Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi Margrethe Vestager, AB pazarında haksız rekabeti önlemek için şirketlere kamu yardımının "gereken minimum düzeyde tutulması" gerektiğini belirterek, "Şu anda elimizdeki bilgiler, bunu kesin olarak doğrulamamıza izin vermiyor ve şimdi bunu daha ayrıntılı bir şekilde araştıracağız” dedi. 

Bazı çevreci sivil toplum örgütleri 2038 yılına kadar bu şirketlerin, özellikle de LEAG’ın kömür operasyonlarının zaten kapatılacağına veya karlı olmaktan çıkacağına dikkat çekiyorlar. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler