1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Aramco saldırısı doğalgaz fiyatlarını da arttırabilir

Aramco saldırısı doğalgaz fiyatlarını da arttırabilir

Suudi Arabistan'ın petrol rafinerilerine yönelik saldırıların petrol fiyatlarının yanısıra Türkiye’de doğalgaz fiyatlarını da arttırabileceği kaydedildi. 

Aramco saldırısı doğalgaz fiyatlarını da arttırabilir

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan'ın petrol rafinerilerine yönelik saldırıların petrol fiyatlarının yanısıra Türkiye’de doğalgaz fiyatlarını da arttırabileceği kaydedildi. 

Suudi Arabistan'ın can damarı olarak bilinen petrol rafinerilerine yönelik saldırıların yansımaları sürüyor. Küresel piyasalarda petrol fiyatları 1990 yılındaki Kuveyt işgalinden sonraki en hızlı yükselişini yaşadı. Uzmanlara göre Arabistan’daki saldırının küresel etkileri Türkiye’yi de etkileyecek, doğalgaz fiyatlarında dahi artış gündemde.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, krizin etkisinin sadece akaryakıtta değil, petrol endeksli fiyat formülü üzerinden alınan doğalgaz fiyatlarında da dalgalanmaya sebep olacağı uyarısında bulundu.

Kumbaroğlu, “Petrolde yüksek fiyatların Türkiye’de ilk etkisini akaryakıt fiyatlarında göreceğiz. Bu şartlar altında benzin ve dizel yakıt pompa fiyatlarında sert artışlar kaçınılmaz. Ancak Türkiye özelinde bir diğer olumsuz etki doğalgaz fiyatlarında görülecek. Rusya’dan aldığımız doğalgaz petrol endeksli fiyat formülüne dayandığından bir sonraki dönem doğalgaz fiyatlarımız saldırı nedeniyle artacak.

Yakıt olarak doğalgaz kullanan elektrik santrallerinin artan doğalgaz ve mevcut elektrik fiyatları altında sürdürülebilirliği kalmıyor, elektrik fiyatları artmazsa alım garantisi olmayan doğalgaz santrallerinin artan maliyetler altında iflas etmesi kaçınılmaz. Bu saldırı ile Türkiye’de enerji sektörü topyekün tehdit altına girmiştir.”

Önceki ve Sonraki Haberler