1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Arsu Elektrik’ten Trabzon’a Hadi HES projesi

Arsu Elektrik’ten Trabzon’a Hadi HES projesi

Enerji Günlüğü - Arsu Elektrik, Trabzon Çaykara ilçesi Hadi Deresi üzerinde 3.7 MW’lık Hadi Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı (HES) projesini gerçekleştirecek.Doğu...

Arsu Elektrik’ten Trabzon’a Hadi HES projesi

Enerji Günlüğü - Arsu Elektrik, Trabzon Çaykara ilçesi Hadi Deresi üzerinde 3.7 MW’lık Hadi Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı (HES) projesini gerçekleştirecek.

Doğu Karadeniz’deki dereler üzerine yapılacak hidroelektrik santrali projelerine bir yenisi daha ekleniyor. Trabzon Çayraka’daki Hadi Deresi üzerinde, Arsu Elektrik tarafından 3.7 MW gücünde Hadi Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi hayata geçirilecek. Proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlarken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca da (EPDK) lisans verilmesi için çalışmaların yapılacağı bildiriliyor.

PROJE’NİN ÖZELLİKLERİ

Proje’nin yaklaşık yatırım maliyeti 9,2 milyon dolar olacak. Proje’nin toplam kurulu gücü 3.78 MWm / 3.66 MWe olacak. Proje kapsamında yıllık üretilecek Firm Enerji 0.62 GWh, Sekonder (İkincil) Enerji ise 9.11 GWh olacak. Yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali mevcut durumdaki akımlarla toplam 3.72 GWh enerji üretecek.

Hadi Regülatörü Hadi Deresi üzerinde 1698,89 metre talveg kotunda yer alıyor. Ortalama yıllık akımın 0.227 m³/s olduğu bölgede, yapılan optimizasyon neticesinde proje debisi 0.60 m³/sn olarak hesaplandı. Suyun regülatörden çevrilerek santrale aktarılacağı iletim yapısı 3400 metre uzunluğunda basınçlı çalıştırılacak olan iletim borusundan oluşuyor.

Çökeltim havuzu, regülatörün sağ sahilinde yer almakta olup 0,3 mm çapındaki tanelerin çökelmesini sağlayacak şekilde planlandı. Çökeltim havuzu sonunda 0,50 m çapında iletim borusu olacak. Çökeltim havuzu 1.60 m genişliğinde 2.80 m yüksekliğinde ve 17 m uzunluğunda tasarlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler