1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ataer Doğalgaz Santrali satılıyor

Ataer Doğalgaz Santrali satılıyor

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), 1996’da kurulan OSB bünyesindeki ATAER doğalgaz çevrim santralini satışa çıkardı.

Ataer Doğalgaz Santrali satılıyor

Enerji Günlüğü - İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), 1996’da kurulan OSB bünyesindeki ATAER doğalgaz çevrim santralini satışa çıkardı. 

DÜNYA’dan Nihat Delibaş’ın haberine göre ATAER Enerji Elektrik Üretim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İAOSB Yönetim Kurulu Üyesi M. Atilla Baysak, 1980’lerin ortasına kadar enerji üretimini termik ve hidroelektrik santralleri ile sağlayan Türkiye’nin fosil yakıtlardaki maliyetler ve bu yakıtların zaman içinde tükenme riski karşısında farklı arayışlara girdiğini hatırlattı. Baysak, “Bu noktada başta Rusya olmak üzere yakın komşularımızda bolca bulunan, taşınması daha makul maliyetlere gelecek doğalgaz öne çıktı” dedi.

O dönem yaşanan elektrik kesintileri ve güç dalgalanmalarının sanayi üretimine olumsuz etki yaptığına vurgu yapan Baysak, “Bu durumu tespit eden İAOSB sanayicileri ‘en ucuz elektrik daima bulunan elektriktir’ prensibi içinde 1996’de ATAER enerji santralini kurdu. İlk dönemlerde nafta ile enerji üreten santral, gerek maliyet ve hammadde bulma zorluğu nedenlerinden dolayı gerekse de devlet destekleri ile cazip hale gelen doğalgazı kullanmaya başladı. Ancak 2010’dan sonra Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldi. Gerek bu durum gerekse elektrik piyasasında yaşanan liberalleşme ile doğalgaz ile elektrik üretimi her geçen gün cazibesini yitirdi” diye konuştu.

Baysak, ‘doğalgaz santrali kurun’ yönündeki söylemlerin ardından özellikle küçük ve orta ölçekli doğalgaz santrallerine sırt dönüldüğüne dikkat çekerek, serbest piyasada pazar bulamayan, pazar bulsa da kâr edemeyen DÇS’lerin birer birer kapandığını söyledi. Baysak şöyle konuştu: “ATAER uzun süre İAOSB’nin desteği ile üretmeye, sanayicinin bir anlamda jeneratörü olmaya devam etti. Ancak yapılan yatırımların yarattığı ağır finansal maliyetlerin üstüne bir de doğalgaz fiyatı ile paralel yükselmeyen elektrik fiyatları gelince doğalgazdan elektrik üretimi imkansız hale geldi.”

Önceki ve Sonraki Haberler