1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Azalan gaz talebi Gazprom’u dibe çekiyor

Azalan gaz talebi Gazprom’u dibe çekiyor

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom’un kârı 2012’de yüzde on düşüş gösterdi. Düşüşte, enerji bağımsızlığını arayan ülkeler nedeniyle...

Azalan gaz talebi Gazprom’u dibe çekiyor

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom’un kârı 2012’de yüzde on düşüş gösterdi. Düşüşte, enerji bağımsızlığını arayan ülkeler nedeniyle azalan gaz talebi ve şirketin yüksek gaz fiyatlarının etkili olduğu yorumu yapılıyor.

Şirket, web sitesinde yaptığı açıklamada, net gaz satışlarının yüzde 6 düştüğünü, iç satışların ise yüzde 3 arttığını duyurdu. Yurtdışına yapılan gaz satışlarının azalması, şirketin hesaplarını da olumsuz yönde etkiledi. 2011 yılında Avrupa ülkelerine ulaştırılan 156.6 milyar metreküp doğalgaz, geçtiğimiz yıl 151 milyar metreküp seviyesine geriledi. Böylece şirketin net karı, 33.3 milyar eurodan 30.07 milyar euro’ya düşmüş oldu.

Eski Sovyet ülkelerine yapılan net satışlarda da yüzde 17’lik bir düşüş yaşandı. Şirketin, geçtiğimiz yıl eski Sovyet ülkelerine yaptığı gaz satışı, 2011 yılındaki gaz satışına oranla 13.1 milyar euro azaldı. Uzmanlar, dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi olan Gazprom’un bu gerilemesindeki asıl nedenin, azalan gaz talebi ve şirketin tekelci gaz fiyatları olduğunu belirtiyor.

(Burak GÜNER)

Önceki ve Sonraki Haberler