1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bayraktar: Doğu Akdeniz gazının ticarileşmesi için TANAP örnek alınmalı

Bayraktar: Doğu Akdeniz gazının ticarileşmesi için TANAP örnek alınmalı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar Doğu Akdeniz gazının ticarileşebilmesi için TANAP projesinde yapılanların aynısının yapılması gerektiğini, ancak mevcut durumun bunun tam tersi olduğunu söyledi.

Bayraktar: Doğu Akdeniz gazının ticarileşmesi için TANAP örnek alınmalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar Doğu Akdeniz gazının ticarileşebilmesi için TANAP projesinde yapılanların aynısının yapılması gerektiğini, ancak mevcut durumun bunun tam tersi olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler, dünya ve Türkiye doğalgaz piyasasındaki gelişmeler ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak çözüm önerisi sundu. Doğu Akdeniz’deki gaz keşifleri  ile Akdeniz’in dünya piyasalarına girmeye başladığını ve gazın ulaşması beklenen piyasalara göre bazı projelerin gündemde olduğunu belirten Bayraktar, gazın ticarileşmesi için TANAP ve TAP projesini işaret etti. Bayraktar, “Önümüzde çok güzel bir örnek var, Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. TANAP ve TAP projesi var. Bu proje şu anda hayata geçmiş durumda. Türkiye gaz almaya başladı. İtalya da küçük bir kısım kaldı, Yunanistan ayağı da yapılacak. Bu projenin hem finansal, teknik ve hukuki açıdan büyük bir başarı olduğunu ortaya koymak lazım. Bu projede ne doğru yapıldıysa Doğu Akdeniz’e getirmeniz lazım. Öncelikle ciddi bir siyasi irade, istek ortaya konuldu. Tüm paydaşlar bir araya getirildi ve proje hayat buldu. Doğu Akdeniz’de bugün bunların tam tersini görüyoruz” dedi.

DOĞALGAZIN ALTIN ÇAĞINI YAŞIYORUZ

Bayraktar, LNG tarafında çok ilginç gelişmelerin olduğunu belirterek, birçok coğrafyada inanılmaz derecede bir kapasite artışının olduğunu ifade etti. “Doğu Akdeniz gazında ne kadar rekabetçi olabileceği ya da hangi piyasada rekabetçi olabileceği perspektifinden bakılması gerek” diyen Bayraktar, IEA’nın öngördüğü gazın altın çağlarını yaşamaya başladığımızı ve önümüzdeki süreçte daha çok yaşayacağımızdan emin olduğunu ifade etti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya

Önceki ve Sonraki Haberler