1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bosphorus Gaz ve Doğal Enerji spot gaz ithalatı yarışına katılacak

Bosphorus Gaz ve Doğal Enerji spot gaz ithalatı yarışına katılacak

Bosphorus Gaz ve Doğal Enerji spot boru gazı ithalatı kapsamında Şubat’ta yapılacak talep toplama/yarışmaya katılım hakkı elde etti.

Bosphorus Gaz ve Doğal Enerji spot gaz ithalatı yarışına katılacak

Enerji Günlüğü - Bosphorus Gaz ve Doğal Enerji spot boru gazı ithalatı kapsamında Şubat’ta yapılacak talep toplama/yarışmaya katılım hakkı elde etti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), doğalgaz fiyatını aşağı çekecek hamle olarak uygulamaya başladığı spot boru gazı ithalatı kapsamında 2020 Şubat Ayı için düzenlenecek olan talep toplama/yarışma sonuçlandı. EPDK, DİT/4240-3/287 lisans nolu Bosphorus Gaz Corporation A.Ş. ve DİT/3111-3/238 lisans nolu Doğal Enerji İthalat A.Ş.’nin katılım hakkı elde ettiğini bildirdi. 

EPDK'dan yapılan açıklamada, 19/09/2019 tarih ve 30893 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Spot Boru Gazı İthalat Miktarı ve Uygulama Yönteminin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar (Usul ve Esaslar) kapsamında, 2020 Şubat Ayı için yapılacak olan Talep Çağrısı (2020/2) çerçevesinde 27 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilecek olan Talep Toplama ve/veya Yarışmaya katılım hakkı elde eden lisans sahibi şirketlerin belirlendiği belirtildi. Buna göre, Bosphorus Gaz Corporation A.Ş. ve Doğal Enerji İthalat A.Ş. katılım hakkı elde etti.

Doğalgaz ithalatı halen, fiyatları da içeren uzun vadeli sözleşmelerle gerçekleştiriliyor. Böylece sözleşme süresi boyunca küresel doğalgaz fiyatlarında düşüşler olsa bile; kontrat uyarınca belirlenmiş fiyat söz konusu olduğu için boru gazı fiyatı kimi zaman küresel piyasa fiyatlarının üzerinde kalabiliyor.

Bu nedenle EPDK, kısa vadeli kontratlarla ucuz gaz alımı yapılabilmesi için sınır ötesi doğalgaz boru hatlarındaki taşıma kapasitesinin bir kısmını spot ithalata ayırdı. Spot boru gazı ithalatı lisansına sahip şirketler, boru hattı üzerinden aylık, üç aylık ve yıllık kontratlarla gaz alabiliyorlar.

Böylece, iç piyasada daha düşük fiyatlarla gaz temini sağlanmış oluyor. Lisans sahibi şirketler, belirli bir katılım bedeli ödeyerek talep ettikleri kapasite miktarını önceden elektronik platformda EPDK’ya bildiriyorlar. Kapasitenin üzerinde talep gelmesi durumunda elektronik platformda yarışma yapılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler