1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ Yunan gaz şirketi DEPA’nın açtığı tahkim davasını kaybetti

BOTAŞ Yunan gaz şirketi DEPA’nın açtığı tahkim davasını kaybetti

Yunan doğalgaz şirketi DEPA, BOTAŞ'a karşı açtığı davayı kazandı. Böylece BOTAŞ, 2011'den bugüne DEPA'nın ödediği doğalgaz fiyatında geriye dönük olarak indirim yapacak.

BOTAŞ Yunan gaz şirketi DEPA’nın açtığı tahkim davasını kaybetti

Enerji Günlüğü - Yunan doğalgaz şirketi DEPA, BOTAŞ'a karşı açtığı davayı kazandı. Böylece BOTAŞ, 2011'den bugüne DEPA'nın ödediği doğalgaz fiyatında geriye dönük olarak indirim yapacak.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) ile Yunanistan kamu doğalgaz şirketi DEPA arasındaki 10 yıldır süren tahkim süreci sonuçlandı. DEPA, bir tedarik anlaşmasındaki uyuşmazlık nedeniyle BOTAŞ’a karşı açtığı tahkim davasını kazandığını duyurdu. Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde görülen davada, BOTAŞ'ın DEPA'nın ödediği doğalgaz fiyatında geriye dönük olarak indirim yapması gerektiğine karar verildi.

Mahkemenin kararı uyarınca yeni fiyatlandırma 2011'den bugüne uygulanacak. DEPA, 2009 yılında başlayan davada bir önceki tahkim mahkemesi kararı kapsamında BOTAŞ'a 181 milyon dolar ödemişti. DEPA’nın BOTAŞ ile uzun vadeli gaz anlaşması 2021 yılında sona erecek. 

BOTAŞ’ın tek ihracat anlaşması Yunanistan’ın DEPA S.A. şirketi ile imzalanmış olup bu kapsamda 2007 yılından bu yana ülkemizden Yunanistan’a yıllık 0,75 milyar m3 doğal gaz ihraç ediliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler