1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Danış: TR, TANAP`la enerji HUB`ı yolunda

Danış: TR, TANAP`la enerji HUB`ı yolunda

Enerji Günlüğü - İstanbul Enerji Programı Koordinatörü Emin Emrah Danış, Türkiye'nin enerji merkezi olma yolunda, TANAP'la kritik bir eşiği aştığını...

Danış: TR, TANAP`la enerji HUB`ı yolunda

Enerji Günlüğü - İstanbul Enerji Programı Koordinatörü Emin Emrah Danış, Türkiye'nin enerji merkezi olma yolunda, TANAP'la kritik bir eşiği aştığını söyledi.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi İstanbul Enerji Programı Koordinatörü Emin Emrah Danış, dün temeli atılan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi TANAP'ı Enerji Günlüğü için değerlendirdi.

"TÜRKİYE ENERJİDE ÖNEMLİ ÜLKE OLACAK"

TANAP projesinin Avrasya'daki enerji dengelerini değiştireceğini kaydeden Danış, bu proje ile birlikte Türkiye'nin enerji hub’ı olma yolunda ilk ve en büyük adımı attığını vurguladı. Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa’ya doğalgaz sağlayacak 4’üncü güzergah olacağını kaydeden Danış, "Bu koridorun devreye girmesiyle birlikte Türkiye Avrupa enerji arenasındaki en önemli ülkelerden birisi haline gelecek" dedi.

TÜRKİYE TANAP'LA SEVİYE ATLADI

TANAP'ın Türkiye’nin hem Avrupa için önemini artırdığını hem de AB'ye tam üyelik müzakerelerinde elini güçlendirdiğini kaydeden Danış, "Sonuç itibariyle Türkiye, enerji jeopolitiğinde TANAP ile seviye atlayacak" diye konuştu.

Artan enerji talebini kesintisiz ve güvenilir şekilde karşılayabilmenin Türkiye için büyük önem taşıdığını vurgulayan Emrah Danış şöyle dedi:

"Ayrıca, en ucuz doğalgazı Azerbaycan’dan ithal ettiğini göz önüne aldığımızda Türkiye’nin TANAP üzerinden alacağı 6 milyar metreküplük Azerbaycan gazı aynı zamanda piyasada gazın gazla rekabetini arttıracak. Bu da ilerleyen yıllarda Türkiye'nin enerji ithalat faturasını düşürmesine de imkan sağlayacak."

Emin Danış, Türkiye'nin TANAP boru hattından sadece gaz ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, geçecek gazdan tarife gelirleri de sağlayacağına da dikkat çekti. Danış, Türkiye'nin bu yolla da önemli bir ekonomik gelir elde edeceğini vurguladı.

RAKAMLARLA TANAP:

Boru hattının uzunluğu: 1850 km

Güzergahtaki yerleşimler: 20 il, 67 ilçe

Boru çapı: Ardahan-Eskişehir 56 inç

Boru çapı: Eskişehir-Edirne 48 inç

TANAP'TAN GAZ AKIŞI:

2018: 6 milyar m3 (Tamamı Türkiye'ye)

2019: 16 milyar m3 (6 milyar m3 TR, 10 milyar m3 Avrupa)

2023: 24 milyar m3 (6 milyar m3 TR, 18 milyar m3 Avrupa)

2026: 31 milyar m3 (6 milyar m3 TR, 25 milyar m3 Avrupa)

Önceki ve Sonraki Haberler