1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Devlet ulaşımda yakıt tasarrufu için kolları sıvadı

Devlet ulaşımda yakıt tasarrufu için kolları sıvadı

Ulaşım sektöründe enerji verimliliği ve yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla devlet eliyle bir dizi tedbir alınacak. 

Devlet ulaşımda yakıt tasarrufu için kolları sıvadı

Enerji Günlüğü – Ulaşım sektöründe enerji verimliliği ve yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla devlet eliyle bir dizi tedbir alınacak. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaşımda Enerji Verimliliğinin Artırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’i yayımladı. Yönetmelik; ulaşımda enerji verimliliğinin artırılması amacıyla motorlu araçların birim yakıt tüketimlerinin düşürülmesine, araçlarda verimlilik standartlarının yükseltilmesine, çevreci alternatif yakıt kullanımının teşvik edilmesine, hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına, toplu taşımacılığın yaygınlaştırılmasına, akıllı ulaşım sistemlerinin etkin uygulanmasına, sürdürülebilir şekilde ulaşım altyapılarının iyileştirilmesine ve kentsel ulaşım planlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor. 

Kapsayıcı çok sayıda tedbir ve uygulama yapılmasını öngören yönetmelikte öne çıkan uygulamalar arasında hurda kategorisindeki araçların trafikten çekilmesi ve teknolojisi eskimiş araçların yeni teknoloji ürünü araçlarla değiştirilmesi dikkat çekiyor. Bu amaçla teşvik edici bazı düzenlemeler çıkarılabilecek. 

KENTLERDE ELEKTRİKLİ TRENE YÖNELİM
Öte yandan şehirlerde toplu taşımanın özendirilmesi, özellikle şehir içi trafik altyapısında yakıt sarfiyatını azaltıcı düzenlemeler getirilmesi, otopark kapasitesinin arttırılması, ticari taksilerin boş haldeyken dolaşmalarına kısıtlama getirilmesi, elektrikli tren hatlarının arttırılması, elektrikli trenlerin şehir içi ulaşımda kullanımının yaygınlaştırılması gibi tedbirler de Yönetmelikte anılan uygulamalar arasında. 

AR-GE ÇALIŞMALARI TEŞVİK EDİLECEK 
Yeni düzenlemede alternatif yakıtlı araçlarla ilgili Ar-Ge çalışmalarının teşvik edilmesi de öngörülüyor. 

Atık ısı dahil araç üstü mekanik enerji kaynağı veya deposu, biyoyakıt, CNG ve LNG formunda olmak üzere doğalgaz, elektrik, hidrojen, güneş enerjisi, LPG kullanan araçlar alternatif yakıtlı araçlar kategorisinde sayılıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler