1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gaz dağıtım ihalelerinde Türk Lirası’na geçildi

Doğal gaz dağıtım ihalelerinde Türk Lirası’na geçildi

Enerji Günlüğü - Doğal gaz dağıtım ihalelerinde verilecek olan teminatlar bundan sonra Amerikan Doları ile değil Türk Lirası ile verilecek. Enerji...

Doğal gaz dağıtım ihalelerinde Türk Lirası’na geçildi

Enerji Günlüğü - Doğal gaz dağıtım ihalelerinde verilecek olan teminatlar bundan sonra Amerikan Doları ile değil Türk Lirası ile verilecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti. Buna göre, doğal gaz dağıtım ihalelerinde teklifle birlikte verilecek geçici teminat ve lisans almaya hak kazanılması halinde verilecek kesin teminat olarak; EPDK adına banka veya katılım bankası hesaplarında bloke edilmiş Türk Lirası mevduat veya Türk Lirası nakit veya Türk Lirası olarak düzenlenmiş banka veya katılım bankası teminat mektubu, verilebilecek. Daha önce teminatlar Amerikan Doları ile veriliyordu.

Teminat mektupları banka veya katılım bankalarından alınacak. Yabancı bankalardan sağlanan teminatlarda Türk banka veya katılım bankalarından bir veya birkaçının kontrgarantisi aranacak. Teminatlarla ilgili tüm masraflar teklif sahipleri tarafından karşılanacak. Verilecek teminat mektuplarının kapsam ve şeklini tespite EPDK yetkili olacak.

DOĞAL GAZ BAĞLANTI BEDELLERİ ARTIRILDI

Yönetmelik değişikliği ile ayrıca abone bağlantı bedeli hesaplanırken, sayaç dahil dağıtım şebekesinin abone iç tesisatına bağlantısı için gereken proje, işçilik, malzeme, kontrol ve onay harcamalarının yanı sıra sayaç bağlantı malzemeleri ve sayaç montaj bedelleri toplamı da dikkate alınacak.

DAĞITIM ŞİRKETLERİ EPDK İZNİ İLE SORUMLULUK ALANI DIŞI BAĞLANTI YAPABİLECEK

Yönetmelik değişikliği ile ayrıca doğal gaz dağıtım şirketinin, sorumluluk alanı dışına bağlantı yapabilmesi Kurul izni ile mümkün hale getirildi. Yine, dağıtım şirketlerinin hizmet alacağı yapım kontrol firmalarının belirlenmesi, değiştirilmesi, sözleşmelerde yer alacak asgari hükümler ve kontrollük faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenecek. 

BAĞLANTI KOŞULLARI AYRINTILANDIRILDI

Bağlantı hattı, servis hattı ve sayacın mülkiyetinin dağıtım şirketine devriyle ilgili hususlar talep sahibi ile dağıtım şirketi arasında yapılacak Bağlantı Anlaşmalarında yer alacak. Abone bağlantı bedeli, bağlantı anlaşmasının imzalanması sırasında bir defaya mahsus olmak üzere tahsil edilecek ve servis hattının imalatına başlandıktan sonra bu bedelin iadesi yapılmayacak. Aynı adresle ilgili daha önce bağlantı bedeli alınmış ise bu bedel tekrar alınmayacak. 

Dağıtım şirketi, işlettiği tüm servis ve bağlantı hatlarının bakım, onarım ve iyileştirilmesinden sorumlu olacak ve bu kapsamdaki işlemler için bir bedel alamayacak.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler