1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gaz dağıtımında hesap planı belirlendi

Doğal gaz dağıtımında hesap planı belirlendi

Enerji Günlüğü - Doğal Gaz Dağıtım Lisansı sahibi şirketler, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Doğalgaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici Hesap Planı ve...

Doğal gaz dağıtımında hesap planı belirlendi

Enerji Günlüğü - Doğal Gaz Dağıtım Lisansı sahibi şirketler, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Doğalgaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici Hesap Planı ve İzahnamesi’ni uygulayacaklar.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Doğalgaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici Hesap Planı İzahnamesi'ni onayladığına ilişkin kararını bugünkü Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre, Doğal Gaz Dağıtım Lisansı sahibi şirketler, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Doğalgaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici Hesap Planı ve İzahnamesi’ni uygulayacaklar.

Doğalgaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici Hesap Planı ve İzahnamesi, doğalgaz dağıtım şirketlerin için tarife belirleme sürecinde gerek duyulan verilerin muhasebe kayıtlarından kolay ve gerçeği yansıtacak şekilde elde edilebilmesine, denetim ve gözetim için gerekli olan bilgilerin doğrulanabilir ve denetlenebilir bir şekilde doğrudan ve sağlıklı olarak temin edilebilmesine, ayrıca finansal analiz, risk analizi, verimlilik analizi gibi çeşitli analiz ve yorumlar için ihtiyaç duyulan bilgilerin standart ve doğru sınıflandırılmış bir şekilde teminine yönelik olarak hazırlandı.

Hesap planında yapılan değişiklikle Tek Düzen Hesap Planında yer alan Defteri Kebir (Büyük Defter) hesaplarından, Hesap Planı'nda yardımcı ve alt hesap tanımlanmamış olanlar için şirketler ihtiyaç duymaları halinde yardımcı, alt ve daha tali dereceli hesaplar açabilirler.

Şirketler aksi belirtilmedikçe, hesap planında yardımcı hesap veya alt hesap seviyesinde tespit edilmiş maddeler için gerek duyacakları yeni yardımcı veya alt hesapları, mevcut hesap numaralarının sonuna yeni haneler eklemek suretiyle açabilecekler.

Şirketler aksi belirtilmedikçe, hesap planında yer verilen yardımcı veya alt hesaplara ilave haneler eklemek suretiyle daha alt düzeyde yeni alt hesaplar açabilecekler.

Doğalgaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici Hesap Planı ve İzahnamesi’nde gerek duyulacak revizyonların yapılması hususunda Tarifeler Dairesi Başkanlığının yetkilendirildi.

Önceki ve Sonraki Haberler