1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Doğalgaz şebekesine bu yıl 1.1 milyar TL yatırılacak

Dönmez: Doğalgaz şebekesine bu yıl 1.1 milyar TL yatırılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl 1.1 milyar liralık doğalgaz şebeke yatırımı yapılacağını söyledi.

Dönmez: Doğalgaz şebekesine bu yıl 1.1 milyar TL yatırılacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl 1.1 milyar liralık doğalgaz şebeke yatırımı yapılacağını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gazbir-Gazmer’in düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Gazbir-Gazmer’in doğalgaz dağıtım piyasasında sektör adına başarılı işlere imza attığını kaydeden Dönmez, “Gazbir-Gazmer sistem, ürün ve iş gücü niteliğinin artırıldığı bir doğalgaz piyasasının oluşturulması adına önemli bir rol ifa ediyor. Bu alanda yapılan ar-ge çalışmaları da hem doğal gaz piyasasının yetkinliğinin artması hem de vatandaşlarımıza sunulan hizmet kalitesinin daha da iyileştirilmesi açısından güzel bir örnek teşkil ediyor” dedi. 

YENİ DOĞALGAZ KEŞİFLERİ 

Trakya’da 300 bin hanenin 10 yıllık ihtiyacına denk gelecek doğalgaz keşfinin ardından, yine Trakya bölgesinde özel sektör tarafından yapılan çalışmalarda doğalgaz emaresine rastlandığını kaydeden Dönmez, “Ancak, şu anda kesin bir rakamdan söz etmek zor. Testler ve gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra buradaki rezervin miktarı da ortaya çıkacak” diye konuştu.  

DOĞALGAZ KONFORUNU YAYMAK 

Doğalgaz konforunu istisnasız tüm milletin kullanımına sunmayı hedeflediklerini anlatan Dönmez şöyle konuştu: 

“Bu hedefimiz kapsamında bugün itibariyle 81 il ve 512 yerleşim yerimize doğalgazı ulaştırdık. Yoğun ve istikrarlı çalışmalarımızla doğalgaz abone sayımız 15 milyon 400 binin üzerine çıktı ve bugün 65 milyonun üzerinde insanımız doğalgaza erişiyor. Her 10 kişiden 8’ine doğalgazı ulaştırdık. Bu konforu aktif olarak kullananların sayısı ise 50 milyonun üzerinde.”

YILDA 10 BİN KM BORU HATTI

Geçtiğimiz beş yılda yıllık ortalama 9 bin 900 kilometre şebeke yatırımıyla toplam doğalgaz dağıtım hattının 140 bin kilometreye çıkarıldığını anlatan Bakan Fatih Dönmez, bunun dünyanın çevresini üç buçuk defa dolaşabilecek bir uzunluğa tekabül ettiğini anlattı. 

Bu yıl içinde 2 yerleşim yerine doğalgaz götürüldüğünü belirten Dönmez, “30 yerleşim yerine daha bu yıl içerisinde doğalgaz vermeyi planlıyoruz. Yine geçen yıl doğalgaz dağıtım şirketlerimiz tarafından 2,3 milyar TL şebeke yatırımı gerçekleştirdik. Tüm bu yatırımlarla ülkemizde kullanılan doğal gazın yüzde 90’ı dağıtım şirketlerimiz tarafından tüketiciye ulaştırmış oldu” dedi. 

1.1 MİLYAR TL’LİK YENİ ŞEBEKE YATIRIMI

Doğalgaz sektörünün her anlamda serbest piyasa kural ve gerçekleriyle yoluna devam ettiğini ifade eden Dönmez, “Yine bu yıl içerisinde, 1,1 Milyar TL şebeke yatırımı yaparak 1 milyon yeni aboneyi daha inşallah doğal gaz konforuyla tanıştırmış olacağız” ifadelerini kullandı. 

FOSİL YAKITLARIN EN TEMİZİ 

Doğalgazın fosil yakıtların en temizi olduğuna işaret eden Bakan Fatih Dönmez şunları söyledi: 

“Yerleşim yerlerinde kömür kullanımı nedeniyle oluşan hava kirliliğine en güzel çözümlerden birisi yine doğalgazı yaygınlaştırmak. Biz de 2018 yılında yaygın doğal gaz kullanımı sayesinde 7 milyon ton hava kirletici madde ve gazın salınımını engelledik. Türkiye dünyaya en az karbon salımı yapan ülkelerin başında geliyor ve biz bu konuda sorumluluğumuzun da her zaman üzerinde hareket ediyoruz. Çünkü bizim için çevrecilik, çevreci olmak içi boş sloganlardan ibaret değildir.”

19 MAYIS KUTLAMASI 

Gazi Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkarak başlattığı bağımsızlık ve özgürlük mücadelesiyle ülkemizin bugünkü temellerinin 19 Mayıs 1919’da atıldığını hatırlatan Bakan Dönmez, “Çıkmış olduğu bu seferle, en imkânsız koşullarda dahi ülkemizi bölmek ve parçalamak isteyenlere karşı tüm dünyaya kadın erkek, yaşlı çocuk demeden milli mücadele ateşinin nasıl yakıldığını göstermiştir. Ben bu vesileyle, tüm gençlerimizin ’19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı’nı kutluyorum” diye konuştu. 

Mehmet KARA - İSTANBUL 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler