1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Doğalgazda artık arz güvenliği sıkıntımız kalmadı

Dönmez: Doğalgazda artık arz güvenliği sıkıntımız kalmadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın resmi olarak açılmasıyla birlikte artık Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliği sıkıntısının kalmadığını ifade etti. 

Dönmez: Doğalgazda artık arz güvenliği sıkıntımız kalmadı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın resmi olarak açılmasıyla birlikte artık Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliği sıkıntısının kalmadığını ifade etti. 

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliği anlamında attığı adımların sonuncusu olan TürkAkım’ın da devreye girmesiyle birlikte artık bir doğalgaz arz güvenliği sıkıntısının kalmadığını söyledi. 

TürkAkım’ın Türkiye’yi doğalgazın ilk alıcısı  konumuna yükselterek transit riskleri de ortadan kaldıracağını belirten Dönmez, “Böylece siyasi  çalkantılar ve istikrarsızlıktan asgari derecede etkilenen enerji sektörüne doğru  önemli bir yol katetmiş olacağız. Yeni bir tedarik hattını daha devreye alarak  sistem esnekliğimizi de genişletmiş olacağız” ifadesini kullandı.

Dönmez konuşmasında, TürkAkım ile kazananın sadece Rusya ve Türkiye olmadığını, Avrupa’nın da gaz arz güvenliği açısından kazanan taraf olduğunu kaydetti. Türkiye'nin doğalgaz şebekesinin günlük kapasitesinin 318 milyon  metreküpe ulaştığını vurgulayan Dönmez, "Depolama tesislerimizin kapasite  artışları, TANAP ve TürkAkım'ın tam kapasite çalışmasıyla bu rakam 2021 yılında  inşallah günlük 450 milyon metreküpü aşacak." diye konuştu.

TÜRKAKIM ÜLKELERİMİZİ DAHA DA YAKINLAŞTIRACAK

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise yaptığı değerlendirmede, TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı  projesinin Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra uluslararası piyasaların gelişimi için  de çok önemli olduğunu belirtti.

Novak, TürkAkım’ın dünya tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu dile  getirerek, "Proje, sadece Türkiye'nin enerji  piyasasının değil Güney ve Güneydoğu Avrupa piyasalarının da güvenliğini  sağlayacak. TürkAkım, enerji alanındaki iş birliğimizi artırmakla kalmayacak ve  iş birliğimizi kuvvetlendirecek. Ülkelerimizi daha da yakınlaştıracak, dost  kılacak" ifadelerini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler