1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Rusya’ya doğalgaz talepleri iletildi

Dönmez: Rusya’ya doğalgaz talepleri iletildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz indirimi ve miktar esnekliği konularının Rusya ile paylaşıldığını söyledi. 

Dönmez: Rusya’ya doğalgaz talepleri iletildi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz indirimi ve miktar esnekliği konularının Rusya ile paylaşıldığını söyledi. 

Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nın açılışı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya ile doğalgaz görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Dönmez, "İndirim dahil olmak üzere miktarlarda esneklik gibi konular kendileriyle paylaşıldı ama Gazprom yetkilileriyle hem BOTAŞ'ın hem de Gazprom'dan gaz ithal eden özel sektörün bir araya gelerek sonuç alması gereken bir durum söz konusu" ifadesini kullandı. 

TÜRKAKIM’IN KARA İNŞAATI YILSONUNA KADAR BİTMİŞ OLACAK

Rus doğalgazını Karadeniz üzerinden Türkiye ve ardından da Avrupa’ya taşıyacak olan TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın kara inşaatının yılsonuna kadar bitmiş olacağı bilgisini paylaşan Dönmez, “Böylece artık batıdan (Batı Hattından) aldığımız doğalgazı TürkAkım üzerinden alabilir hale geleceğiz” dedi. 

KAYAÇ GAZI VE PETROLÜ ÜRETİMİNİ ARTTIRACAĞIZ

Türkiye'de ilk defa hidrolik çatlatmayla petrol üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Dönmez, Diyarbakır ve Siirt'te 3 petrol keşfi yapıldığını, bunlardan günlük ortalama bin 650 varil üretim sağlandığını ifade etti. 

Dönmez, "Hidrolik çatlatmayla bu yıl içinde 4 kuyu daha planlıyoruz. Biri Trakya'da olacak, 3'ü de Güneydoğu'da. Bu, ABD'nin geliştirdiği bir teknoloji. Onlar adeta üretimlerini katladı ve gazı ihraç eder hale geldi. Aynı tekniği biz de şimdi Türkiye'de kullanmaya başlıyoruz. Özel sektörde de bu tekniği kullananlar var. Böylece üretim artışı sağlanacak. Burada her sahada bu teknoloji kullanılmıyor. Klasik yöntemle alınabilecek yerlerde klasik yöntemle sondajlı üretim yapacağız. Zorlandığımız yerlerde bu çatlatma yöntemini kullanacağız. Üretimde bir artış olacağı konusunda ümitliyim. Şu anda zaten Türkiye Petrolleri günlük 47 bin varili geçti. Bu sene hedefimiz, üretimde günlük 50 bin varilin üzerine çıkmak" açıklamasında bulundu.

FİNANSMAN SIKINTISINA FON ÇÖZÜMÜ

Bakan Dönmez, dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı kapsamında açıkladığı Enerji Girişim Sermaye Fonu ile ilgili bakanlıklar, sektör ve banka temsilcilerinin birçok kez bir araya geldiğini belirterek, sektörün finansman ihtiyacının ve yeniden yapılandırmanın ele alındığını söyledi. Dönmez, "Bu konuda bir inisiyatif kullanılarak ortak girişim fonu üzerinden finansman sıkıntısı çeken projeler rahatlatılacak." dedi. Dönmez, fonun sektör için çok önemli bir gelişme olduğunu fakat detaylara girmenin henüz doğru olmayacağını söyledi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler