1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Türkiye doğalgaz arz meselesi defterini tamamen kapattı

Dönmez: Türkiye doğalgaz arz meselesi defterini tamamen kapattı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sisteme ihtiyacın üzerinde gaz verebilen bir altyapıya sahip olan Türkiye’nin doğalgaz arz meselesi defterini tamamen kapattığını söyledi.

Dönmez: Türkiye doğalgaz arz meselesi defterini tamamen kapattı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sisteme ihtiyacın üzerinde gaz verebilen bir altyapıya sahip olan Türkiye’nin doğalgaz arz meselesi defterini tamamen kapattığını söyledi.

Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi Genişletme Projesi’nin temel atma töreninde konuşan  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Son yıllarda devreye aldığımız doğal gaz depolama, FSRU, LNG yatırımları ile TANAP, TürkAkım gibi uluslararası boru hatları sayesinde bugün Türkiye, doğal gaz arz meselesi defterini tamamen kapatmıştır. Ortalama günlük 250 milyon metreküp tüketime karşılık bugün sisteme yaklaşık 300 milyon metreküpün üzerinde gaz verebilen bir altyapıya sahibiz. İnşallah yakın zamanda bu rakamı 400 milyon metreküpe çıkaracağız” dedi. 

GAZ PİYASASINDA ESNEKLİK REKABETİ DE BERABERİNDE GETİRİR

Doğalgaza rahat erişimin beraberinde piyasanın serbestleşmesini de getirdiğini ve Türkiye’nin bölgesinde doğalgaz fiyatlarının serbest piyasada oluştuğu ilk ülke olduğunu belirten Dönmez, “Doğalgaz piyasasında esneklik bizim için oldukça önemli çünkü esnek bir yapı beraberinde rekabeti de getirecek. Küresel anlamda baktığımızda piyasaya yeni giren oyuncular var ve bunlarla neler yapabilirizi, piyasanın dinamik yapısını, değişen konjonktürü sürekli takip ediyoruz” ifadesini kullandı.

TUZ GÖLÜ GÜVENLİ LİMANLARIMIZDAN BİRİ

Dönmez, Dünyanın dengelerinin son derece değişken olduğuna ve böylesi bir fırtınalı denizde Türkiye’nin her zaman güvenli limanlarını inşa etmek zorunda olduğuna dikkat çekerek, Tuz Gölü’nün de bu yöndeki hedeflere en önemli katkıyı koyacak yatırımlardan birisi olacağını ifade etti. Genişleme projesinin hâlihazırda dünyada yapımı devam eden tüm depolama projeleri içerisindeki en büyük depolama projesi olduğunu kaydeden Dönmez, “Tuz Gölü tamamlandığında her biri ortalama 630 bin ila 780 bin metreküp kapasiteli 52 kavernanın toplam kapasitesi 5,4 milyar Sm3 olacak. 2011’de başladığımız 1,2 milyar Sm3 kapasiteli ilk 12 kavernanın yapım inşası devam ediyor. Projenin bir kısmını tamamladık ve ilk gaz dolumunu 2017’de yaptık. Bugün 680 milyon Sm3 depolama ve 20 milyon Sm3/gün geri üretim kapasitesiyle tesisimiz hâlihazırda işletme halinde. Diğer kısımları da peyderpey devreye almaya devam edeceğiz. 2021 yılında da inşallah 12 kavernanın tamamına erişeceğiz ve böylece projemizin 1,2 milyar Sm3’lük ilk etabını da tamamlamış olacağız. Burada yüklenici firmamız China Tianchen Engineering Corporation ve BOTAŞ yetkililerine projeyi takvime uygun yürüttükleri için teşekkür ediyorum” dedi.

HEDEF 2023’TE TÜKETİLEN GAZIN %20’SİNİ DEPOLAMAK

Dönmez konuşmasının devamında “Tuz Gölü ile birlikte genişletme projesi devam eden Silivri Doğal Gaz Depolama Projemizi de tamamladığımızda toplamda 11 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşacağız. Bir hedef koymuştuk biliyorsunuz: 2023 yılında yıllık tükettiğimiz doğal gazın yüzde 20’sini depolamak. İnşallah mevcut projelerimizle birlikte yeni yatırımlarımızla da bu hedefimize ulaşacağımıza olan inancım tamdır. Hatta hedefimizin üzerine bile çıkacağımıza inanıyorum” ifadesini kullandı.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler