1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dünyada 100 yıl yetecek doğalgaz rezervi var

Dünyada 100 yıl yetecek doğalgaz rezervi var

Enerji Günlüğü - BP Enerji Ekonomisti Gareth M Jones, yeni gaz kaynakları ve üretim teknikleriyle birlikte bugünkü tüketim miktarı dikkate alınırsa,...

Dünyada 100 yıl yetecek doğalgaz rezervi var

Enerji Günlüğü - BP Enerji Ekonomisti Gareth M Jones, yeni gaz kaynakları ve üretim teknikleriyle birlikte bugünkü tüketim miktarı dikkate alınırsa, dünyada 100 yıl yetecek gaz rezervi bulunduğunu söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEPAV ve BP Türkiye işbirliğinde, küresel enerji konuları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek ve bu alandaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamak amacıyla düzenlenecek olan konferansların ilki olan TEPAV-BP Enerji Forumu, Ankara'da TEPAV binasında gerçekleşti. Konferansta enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin yetkilileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Türkiye’deki yerleşik diplomatik misyonlar ve ilgili kamu kurumu temsilcileri katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Müsteşar Yardımcısı Sefa Aytekin’in açılış konuşması yaptığı forumda, BP Enerji Ekonomisti Gareth M Jones, "Doğalgaz Piyasalarında Esneklik: Depoloma" konulu bir sunum yaptı. BP olarak, 2030 yılında günümüzde kullanılan enerjinin yüzde 45 daha fazlasının tüketileceğini tahmin ettiklerini ifade eden Jones sözlerine şöyle devam etti:  "Artan bu enerji talebini karşılayabilmek için 2030 yılına kadar küresel ölçekte 25 ile 30 trilyon ABD doları arasında değişen değerde yatırım yapılması gerekiyor. Şu an itibariyle eldeki verilere göre 2030 yılına kadar enerji alanında her yıl 1 trilyon ABD doları yatırım yapılacak."

100 YILLIK REZERV

Forum'da dünya doğalgaz piyasalarında kaya gazı ve LNG dahil olmak üzere kısa ve uzun dönemli gelişme ve eğilimlerle bunların Avrupa ve Türkiye’ye olası etkileri de tartışıldı. Avrupa’yla Türkiye’deki doğalgaz piyasalarının ve depolama konularının tartışıldığı forumda Jones, "Dünya birincil enerji kaynakları içinde doğalgazın payı hızla artıyor. Yeni gaz kaynakları ve üretim teknikleriyle birlikte bugünkü tüketim dikkate alınırsa, 100 yıllık gaz rezervi bulunmaktadır. Artan doğalgaz tüketimi özellikle ithalatçı ülkelerde depolamanın önemini öne çıkarmaktadır" dedi.

Doğalgazın LNG ticareti ile birlikte daha esnek, daha güvenilir ve daha ticari küresel bir ürün haline geldiğini ifade eden Jones, 1999 yılında yalnızca 9 ülkenin LNG ithalatı yaptığını, bugün ise bu rakamın 22’ye yükseldiğini belirtti. Türkiye’de de doğalgaz tüketiminin her yıl arttığını belirten Jones, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de doğalgaz piyasalarında esneklik sağlamak için depolamaya ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Bakanlık, TEPAV ve BP ortak toplantısına katılan İngiltere Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas da İngiliz hükümetinin Türkiye ile enerji alanında devam eden işbirliğini ve desteğini vurguladı. Douglas, "İngiliz hükümeti enerji sektöründe İngiltere ve Türkiye arasında var olan iyi ilişkilerilere özel önem atfetmekte ve bu alandaki etkinlikleri desteklemektedir. Ayrıca İngiltere ve Türkiye arasında halihazırda olan enerji alanındaki ikili ilişkileri daha da güçlendirmeyi arzu etmektedir” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler