1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik tüketimindeki klima etkisi, doğalgaz etkisine dönüşecek!

Elektrik tüketimindeki klima etkisi, doğalgaz etkisine dönüşecek!

Enerji Günlüğü - Elektrik tüketiminde klimaların kapanmasıyla rekor düşüş yaşanıyor. Temmuz-ağustos döneminde 800 milyon kilovatsaate (kWh) çıkan...

Elektrik tüketimindeki klima etkisi, doğalgaz etkisine dönüşecek!

Enerji Günlüğü - Elektrik tüketiminde klimaların kapanmasıyla rekor düşüş yaşanıyor. Temmuz-ağustos döneminde 800 milyon kilovatsaate (kWh) çıkan günlük tüketim, 600-620 milyon kilovatsaat (kWh) rakamlarına geriledi ancak elektrik tüketiminde kasım ayından itibaren yeniden artış bekleniyor.
Zaman gazetesinin haberine göre, doğalgaz akışında bir sorun yaşanmaması durumunda kışın da 800 milyon kWh civarı bir elektrik tüketimi kesinti yapılmadan karşılanabilecek. Türkiye'de halen elektrik üretiminin yaklaşık yarısı, doğalgaz santrallerinden elde ediliyor. Enerji Bakanlığı, Türkiye Elektrik İletim AŞ ve Elektrik Üretim AŞ verilerine göre, ağustos ayında üretilen elektriğin yüzde 45,8’i doğalgazdan elde edildi. Havaların soğumasıyla bu oranın daha da artacağı belirtiliyor. Elektrik üretiminde ikinci sırada yüzde 27,7 pay ile; ithal, linyit ve taş kömürüyle çalışan santraller yer alıyor. Üçüncü sırada ise yüzde 20,3 pay ile akarsu ve barajlı (HES) santraller geliyor. Geri kalan yüzde 6,2’lik üretim ise rüzgâr, jeotermal, fueloil gibi yakıtla çalışan santrallerde gerçekleşti. 2011 yılı verilerine göre Türkiye elektrik kurulu gücünde ise 17 bin 375 megavat (MW) ile doğalgaz ilk sırada yer aldı. Doğalgazdan elektrik üretim miktarı 2010 yılında 16 bin 112 megavat idi.

Önceki ve Sonraki Haberler