1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik zammından serbest kaçış!

Elektrik zammından serbest kaçış!

Elektrik fiyat tarifesine yapılan yüzde 14.9’luk zam piyasayı hareketlendirdi. Zamdan kaçmak isteyen serbest tüketiciler avantajlı teklif sunabilecek tedarikçilere koşuyor.

Elektrik zammından serbest kaçış!

Enerji Günlüğü - Elektrik fiyat tarifesine yapılan yüzde 14.9’luk zam piyasayı hareketlendirdi. Zamdan kaçmak isteyen serbest tüketiciler avantajlı teklif sunabilecek tedarikçilere koşuyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) görevli tedarik şirketlerinin maliyetlerinde yaşanan artışı gerekçe göstererek bu şirketlerin tüketiciye uygulayacağı fiyat tarifesine yaptığı zam elektrik sektörünü hareketlendirdi. Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Tamer Çalışır, Temmuz ayındaki elektrik tarifesi artışından sonra serbest tüketicilere yönelik tarife altı tekliflerin arttığını ve piyasanın hareketlendiğini hatırlattı.

SERBEST TÜKETİCİ PAZARI BÜYÜR

1 Ekim 2019’tan geçerli son tarife artışıyla birlikte serbest tüketicilere yönelik teklif marjının daha da açıldığını kaydeden Çalışır “Tabii ki son tarife değişikliğinden sonra serbest tüketicilere yönelik elektrik ticaretinin artmasını bekliyoruz. İkili anlaşmalarla tarife fiyatları arasındaki fark açıldığı için serbest tüketicilere yapılan elektrik satışında hacmin ciddi şekilde büyümesini bekliyoruz” dedi.

KALICI ÖNGÖRÜLEBİLİRLİĞİN TESİSİ

Temmuz ayındaki tarife artışının ardından böyle bir hareketlenme başladığını hatırlatan Çalışır “Şimdi bu hareketlilik daha da artacaktır. Ancak serbest tüketicilere yönelik satışların ya da bundan yararlanan tüketici sayısının çok yükselmesi, en azından eski seviyelerini yakalayabilmesi için öngörülebilirliğin tesis edilmesi şart” diye konuştu.

SPOT FİYATA ENDEKSLİ PAZAR BÜYÜR MÜ?

Bu arada elektriğin üretim maliyeti ile fiyatı arasındaki farkın da serbest elektrik ticaretinin hareketlenmesini tetikleyecek bir faktör olduğunu hatırlatan ETD Başkanı Tamer Çalışır, “Ancak spot piyasadaki rakam (piyasa takas fiyatı) bu tarifenin üzerine çıkarsa yine beklenen gelişme yaşanmaz” diye konuştu.

AVANTAJLI TEKLİFLER ÇOK YAKINDA

Geçmişte EPDK’nın belirlediği tarifelerin yüzde 30 altında fiyat verildiği günler yaşandığını kaydeden yetkili, “Yaklaşık son iki yıldır yapılamaz hale geldi. Şimdi tekrar indirimli fiyat teklifi verilebilir seviyelere gelindi. Çok yakında piyasanın tekrar hareketlenmesi ve son kullanıcı olan serbest tüketicilere bu avantajın sunulmaya başlanmasını bekleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“SERBEST TÜKETİCİ LİMİTİ YİNE DÜŞECEK”

Bu arada bir başka sektör yetkilisi de, yılbaşında serbest tüketici limitinde biraz daha düşüş beklediğini söyledi. Elektrik tedarik şirketiyle uğraşan bir şirketin yöneticisi konumundaki yetkili, “Böylece serbest tüketici sayaç adedi çoğalıp ticaret potansiyeli de artacak. Yine de iki yıl öncesinde olduğu gibi serbest tüketici avantajından yararlanan sayaç sayısının 5-6 milyona ulaşması biraz zor görünüyor” diye konuştu.

“İKİLİ ANLAŞMALAR PİYASASI CANLANIR”

Önde gelen bir özel sektör tedarik şirketinin üst düzey yetkilisi de, fiyat tarifesindeki yükselişin elektrik ticareti için, özellikle ticarethane ve sanayi aboneleri açısından genişçe bir hareket alanı açtığını söyledi. İkili anlaşmalar ve ticaret piyasasında hareketlenme yaşanabileceğini ifade eden yetkili, bunun kalıcı hale gelmesinin ise öngörülebilirliğin sağlanmasına bağlı olduğunun altını çizdi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler