1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikli otomobiller için şarj istasyonu yönetmeliği çıktı

Elektrikli otomobiller için şarj istasyonu yönetmeliği çıktı

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Resmi Gazetenin 8 Eylül 2013 tarihli ve 28759 sayılı nüshasında yer alan planlı alanlara ilişkin...

Elektrikli otomobiller için şarj istasyonu yönetmeliği çıktı

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Resmi Gazetenin 8 Eylül 2013 tarihli ve 28759 sayılı nüshasında yer alan planlı alanlara ilişkin imar yönetmeliği değişikliği ilanında akaryakıt ve servis istasyonlarına elektrikli araçlar için şarj tesisleri kurulmasının yasal zemini hazırlandı. İlgili yönetmelik değişikliği Resmi Gazetede şu şekilde belirtildi:

MADDE 25- Aynı Yönetmeliğin (2/11/1985 tarihli ve 18916 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin) 40’ıncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Akaryakıt, Şarj ve Servis İstasyonları

Madde 40- İmar planlarında akaryakıt istasyonu olarak belirlenen alanlarda istasyonlar arası mesafe ve diğer kriterlerle ilgili mevzuata uyulması şartıyla; akaryakıt ve servis istasyonları, CNG otogaz istasyonları, LPG otogaz istasyonları, hidrojen üretim ve dolum istasyonları yapılabilir. Yapı yüksekliği 2 katı geçmemek şartıyla; bünyelerinde kullanıcıların asgari ihtiyaçlarını karşılayacak oto-market, çay ocağı, büfe, oto elektrik, lastikçi, yıkama yağlama gibi fonksiyonlar yer alabilir.

Yakıt tankı ve borulama sistemlerinin bakım, tadilat veya onarımlarının, TSE standartları ve ilgili kurumların görüşü doğrultusunda yapılması zorunludur.

Elektrik enerjisi ile çalışan araçların şarj edilmeleri için, ilgili elektrik kurumunun, olumlu görüşü ile otoparklar, akaryakıt istasyonları veya diğer uygun yerlerde elektrikli araç şarj yeri yapılabilir.”

Bu yönetmelik değişikliği, akaryakıt ve servis istasyonlarında elektrikli araçlar için şarj ünitelerinin kurulabilmesinin önünü açmayı hedefliyor.

Türkiye’deki elektrikli otomobil sayısı ne kadar?

Otomotiv Distribütörleri derneği raporlarına göre Türkiye’de satılan elektrikli araç sayısı 2012 yılı genelinde 184 adet olmuştu. 2013 yılının ilk sekiz ayında ise elektrikli araç satışları 29 adette kaldı. Böylece Türkiye genelinde yollarda 2012 başından bu yana toplam 213 adet elektrikli otomobilin dolaştığını söyleyebiliriz. ABD’de elektrikli araç sayısı ise 2013 ilk yarısı itibariyle 140 bin adete ulaşmış durumda.

Önceki ve Sonraki Haberler