1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikli traktör pilleri kiralanabilecek

Elektrikli traktör pilleri kiralanabilecek

Yerli malı elektrikli traktörün pil maliyeti 50 bin dolar olacak. Ancak piller çiftçiye kiralanabilecek.

Elektrikli traktör pilleri kiralanabilecek

Enerji Günlüğü - Yerli malı elektrikli traktörün pil maliyeti 50 bin dolar olacak.  

Prototipi üretilen Türkiye’nin ilk yerli malı elektrikli traktörün pil fiyatı 50 bin dolar civarında olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Ankara Polatlı’da deneme sürüşü yapılan yerli malı elektrikli traktörün pil maliyetinin 50 bin dolar civarında olacağı bildirildi. 

SERİ ÜRETİME HAZIR
Elektrikli traktör üretimi üzerinde çalışan birçok uluslararası traktör markası olmakla beraber, henüz hiç biri piyasaya elektrikli traktör sürmedi. Bazı markalar halen deneme çalışmaları yürütüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli malı elektrikli traktörle ilgili şunları kaydetti, “Bugün Türk tarımı adına gurur verici bir adım atıyoruz. Türkiye’nin ilk yerli üretim elektrikli traktörünün tanıtımını ve deneme sürüşünü yaptım. 45 dakika şarj süresi ile 7 saat aralıksız çalışabilen bu traktörümüz inşallah seri üretime hazır. Ses yok, gürültü yok. Yüzde 95 yakıt tasarrufu sağlayan elektrikli traktörün çiftçilerimizin maliyetlerini düşüreceğine inanıyorum.”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de tamamen yerli ve milli bir traktör üretildiğini; çiftçinin mazot derdinin sona ereceğini söyledi ve şunları ekledi, “Bu traktör dünyada bir ilk. Yerli ve milli. Tamamen elektrikli. Günlük 20 liralık şarjla 7 saat çalışacak. Prototipimiz seri üretime hazır. Hep ne diyoruz onlar konuşur biz yaparız. Burada direksiyonda ben varım. Son derece ekonomik olacak ve çiftçimizin artık mazot derdi bitecek.”

20 TL MASRAFLA 7 SAAT BOYUNCA 105 BEYGİR PERFORMANSI
Yeni yerli mali elektrikli traktör 105 beygir gücünde olacak ve 45 dakikada şarj edilebilecek. Elektrikli traktör, yaklaşık 20 lira maliyetle 7 saat aralıksız çalışabilecek.   

Elektrikli traktör projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) projesi olarak, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin katkılarıyla Derindere Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret AŞ (DMA) tarafından DMA’ya ait OveO Enerji Depolama Sistemleri markasıyla yürütülüyor. Şirket, 105 beygirlik prototip dışında 65 beygirlik ve 250 beygirlik iki ayrı model daha üretmeyi planlıyor. 

PİLLER KİRALANABİLECEK
Elektrikli traktör fikri tarımsal üretim sektöründe heyecan yarattı. Ancak sağlayacağı maliyet avantajı hala merak konusu. Bakan Pakdemirli, bu avantajın %95 civarında olacağını belirtmişti. Öte yandan prototipte kullanılan 240 kWh’lık pilin maliyeti 50 bin dolar civarında. Bu da elektrikli traktörün satın alma maliyetinin mazotlu traktörle karşılaştırıldığında ne kadar avantaj sağladığı konusunda tereddütler ve devlet desteği konusunda da beklentiler oluşturuyor. 

Ancak pillerin satın alınması yerine, elektrikli otomobillerde olduğu gibi, kiralanması söz konusu olabilecek. Bu durumda da pil kirası ile şarj maliyetlerinin, mazotlu traktör seçeneği karşısında sağlayacağı avantajın denenmesi gerekiyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler