1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EPDK Başkanı Yılmaz: Enerjide kilit rol doğalgazın

EPDK Başkanı Yılmaz: Enerjide kilit rol doğalgazın

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz doğalgazın Türkiye’deki enerji talebinin karşılanmasında kilit rol oynamaya devam edeceğini vurguladı.

EPDK Başkanı Yılmaz: Enerjide kilit rol doğalgazın

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz doğalgazın Türkiye’deki enerji talebinin karşılanmasında kilit rol oynamaya devam edeceğini vurguladı.

Akdeniz'deki enerji politikalarının belirlenmesinde önemli bir rol oynayan Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği MEDREG’in başkanlar düzeyinde ilk toplantısı Roma’da gerçekleştirildi. MEDREG Başkanlar Birinci Çalıştayı’nın gündeminde Akdeniz Bölgesi’nde doğalgaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişimi ve bu gelişim sürecinde piyasaların karşılaşacağı zorluklara karşı çözüm stratejileri ele alındı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz toplantıda yaptığı konuşmada doğalgazın Türkiye’deki enerji talebinin karşılanmasında kilit rol oynamaya devam edeceğini vurguladı. Halen doğalgaz talebinin üçte ikisinin kuzey ülkelerine ait olduğunu ancak önümüzdeki 20 yıl içinde doğu ve güney ülkelerinin gaz talebinin kuzey ülkelerini aşacağını vurgulayan EPDK Başkanı, bu durumun hem yeni fırsatları hem de yeni zorlukları beraberinde getirmesi sebebiyle güçlü bir işbirliğinin önemli olduğunu hatırlattı.

ARZ GÜVENLİĞNE KATKI 

Mustafa Yılmaz konuşmasında, Türkiye’nin doğalgaz altyapısını genişletme konusunda çok büyük gelişme gösterdiğini, arz kaynaklarını çeşitlendirdiğini ve organize toptan satış piyasasını kurduğunu vurguladı. Mustafa Yılmaz “Yapımı tamamlanan ve devam eden boru hatları ile birlikte Türkiye; Avrupa piyasalarına 10 milyar metreküp gaz sağlayabilecek konumda. Bölgemizde doğalgaz arzının güvenliğine çok önemli katkı sağlıyoruz” dedi.

BÖLGENİN İKİNCİ BÜYÜK LNG PAZARI TÜRKİYE

LNG kapasite ve alt yapısında sağlanan gelişme ile Türkiye’nin gaz ithalatında LNG’nin payının yüzde 22’ye ulaştığını vurgulayan Başkan Yılmaz şöyle devam etti:

“Türkiye bugün bölgesinde en büyük ikinci LNG piyasasına sahip. Genişleyen altyapısı ve 50 milyar metreküpü bulan yurt içi doğal gaz talebi ile Türkiye bölgesinde hem büyük bir piyasadır hem de arz çeşitliliğini sağlayacak güvenli bir ticaret merkezi olabilecek niteliktedir” dedi.

GÜLEFŞAN DEMİRBAŞ: HEDEF İŞLEVSEL ENERJİ PİYASASI

Halen MEDREG Başkanlığı görevini yürüten EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş da yaptığı konuşmada, enerjide meydana gelen yeni gelişmelerin, yeni ihtiyaçlar ve çözüm arayışlarının MEDREG’in üye ülkeler adına rolünü artırmaya devam ettiğini söyledi. Demirbaş “Akdeniz’de işlevsel ve rekabetçi bir enerji piyasası oluşturulması nihai hedefi doğrultusunda, mevzuatın uyumlaştırılmasını ve enterkonneksiyonların arttırılmasını amaçlayan ulusal düzenleyici otoriteler arasındaki işbirliği bölge için çok daha değerli hale geliyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler