1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK: Elektrik şirketlerine çalıştığımız doğru değil

EPDK: Elektrik şirketlerine çalıştığımız doğru değil

Enerji Günlüğü - EPDK, devletin özel sektör dağıtım şirketlerine sattığı toptan elektrik fiyatını indirdiği ancak vatandaşa bu düşüşü yansıtmadığı...

EPDK: Elektrik şirketlerine çalıştığımız doğru değil

Enerji Günlüğü - EPDK, devletin özel sektör dağıtım şirketlerine sattığı toptan elektrik fiyatını indirdiği ancak vatandaşa bu düşüşü yansıtmadığı haberini yalanladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu,bir gazetede “Halka Değil Elektrik Şirketlerine Çalıştılar” manşeti ile çıkan bir haberde devletin özel sektör dağıtım şirketlerine sattığı toptan elektrik fiyatını indirdiği ancak vatandaşa bu düşüşü yansıtmadığı haberinin doğru olmadığı yönlü bir açıklama yaptı. 

TETAŞ’ın fiyatının düşmesi elektriğin vatandaşa yansıyan maliyetinin TETAŞ kaynaklı olan kısmınında düşmesi demek olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Diğer bir ifadeyle önümüzdeki üç ay eğer TETAŞ fiyatı 16.2kr/kWh olarak kalsaydı elektriğe tüketicilerimiz 40 milyon TL daha fazla harcayacaktı. Yani TETAŞ fiyatı düştüğünde bu düşüş olduğu gibi EPDK tarafından hesaplanan tarifelerde dikkate alınmakta ve dağıtım ve perakende şirketleri tarafından tüketiciye yansıtılmaktadır.1 Nisan’dan itibaren geçerli tarifeler hesaplanırken TETAŞ fiyatı EPDK tarafından 16.2 kr  değil 16.0 kr olarak dikkate alınmış ve tüketicinin 40 milyon TL fazla ödemesinin önüne geçilmiştir." denildi. 

TARİFEDE BİRÇOK PARAMETRE YER ALIYOR

Elektrik tarifelerinin belirlenmesinde TETAŞ fiyatı gibi birçok parametrenin yer aldığı belirtilen açıklamada, "Bazı parametrelerde yükseliş bazı parametrelerde ise düşüş söz konusudur ve nihai olarak belirlenen elektrik tarifelerinde de 1 Nisan itibariyle herhangi bir değişiklik olmamıştır." açıklaması yapıldı. 

Ayrıca EPDK, elektrik dağıtım ve perakende şirketlerinin TETAŞ fiyatının düşmesinden kazançlı çıktığı yönündeki bilginin hatalı olduğunu çünkü tarife hesaplama metodolojisi çerçevesinde TETAŞ fiyatındaki düşüşü zaten anında tarifeye yansıttıklarını ve tüketicinin bu düşüşten kazançlı çıkmasını sağladıklarını kaydetti.

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler