1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Erdoğan: Hedefimiz küresel enerji merkezi Türkiye

Erdoğan: Hedefimiz küresel enerji merkezi Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Putin ile birlikte TürkAkım projesini resmen açarken, Türkiyeyi küresel enerji merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Erdoğan: Hedefimiz küresel enerji merkezi Türkiye

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Putin ile birlikte TürkAkım projesini resmen açarken, Türkiyeyi küresel enerji merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkAkım resmi açılış töreninde yaptığı konuşmada, projeyi Türkiye ile Rusya arasındaki yakın işbirliğinin son nişanesi olarak nitelendirdi. TürkAkım’ın hem ikili ilişkiler, hem de bölgedeki enerji haritası bağlamında tarihi nitelikte bir proje olduğunu vurgulayan Erdoğan “Proje sayesinde 31,5 milyar metreküplük doğal gazın 15,75 milyar metreküpü aracı hiçbir ülke olmadan doğrudan ülkemize ulaşacak. Böylece 15 milyon hanenin yıllık doğalgaz ihtiyacını da karşılamış olacağız” dedi. 

OECD’NİN 10’UNCU BÜYÜK ENERJİ PAZARI

Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında 10’uncu en büyük enerji piyasasına sahip olduğunu kaydeden Erdoğan, bugün itibariyle 81 ilin tamamına doğalgaz arzı sağlandığını anlattı. Nüfusun yüzde 79’unun, yani 53 milyon vatandaşın doğalgazı aktif bir şekilde kullandığını kaydeden Erdoğan, bu sayının yapılan altyapı yatırımlarıyla gün geçtikçe arttığını ifade etti. 

33 YILDA 400 MİLYAR M3 RUS GAZI

Rusya’nın Türkiye’nin doğalgaz tedarikçilerinin başında geldiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geride bıraktığımız 33 senede Rusya Federasyonu’ndan yaklaşık 400 milyar metreküp doğalgaz tedariki sağladık. Bu tablo, ülkelerimizin karşılıklı çıkarına dayalı kazan-kazan temelli işbirliğinin en güzel örneğidir” diye konuştu. 

BADİRELER ATLATAN ENERJİ İŞBİRLİĞİ

Türkiye ve Rusya arasındaki enerji işbirliğinin her türlü sınamayı, başarıyla atlattığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: 

“Türkiye ve Rusya olarak, bu örnek işbirliği zemini üzerinde yeni projelere, yeni başarılara imza atmaya devam edeceğiz. Avrupa ülkelerinin proje kapsamındaki ikinci hattan gelecek Rus gazına yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz.”

HEDEF KÜRESEL BİR ENERJİ MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin son yıllardaki yatırımlarıyla kendisiyle birlikte bölge coğrafyası için de önemli bir doğalgaz arz kapasitesi ve ticaret merkezi oluşturacak altyapıya kavuştuğunu söyledi. Bundan bir ay önce Azerbaycan Cumhurbaşkana Haydar Aliyev ile birlikte açtıkları TANAP’ı bölgenin en stratejik hatlarından biri olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şöyle devam etti: 

“Enerjinin ipek yolu olarak görülen TANAP’la, 16 milyar metreküplük Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Avrupa’nın istifadesine sunduk. İlerleyen yıllarda TANAP’ın taşıma kapasitesini önce 24 milyar metreküpe, inşallah ardından da 31 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca, yeni arz kaynaklarının ortaya çıkarılması ve mevcut rezervlerimizin geliştirilmesi doğrultusunda karada ve denizde hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerinin artırılması için çalışmalar yürütüyoruz. Hedefimiz, ülkemizi küresel enerji merkezlerinden biri haline getirmektir.”

AKDENİZDE ÇATIŞMA DEĞİL İŞBİRLİĞİ AMAÇLIYORUZ

Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi bugün de kesinlikle bölgesel gerilim peşinde olmadığının altını çizerken, Doğu Akdeniz’de süren hidrokarbon arama faaliyetlerinin tek amacının, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin menfaatlerini korumak olduğunu vurguladı. “Doğu Akdeniz’de ülkemizin dışlandığı hiçbir projenin ekonomik, hukuki, diplomatik bakımdan hayata geçme şansı yoktur” diyen Erdoğan şöyle devam etti: 

“Akdeniz’deki en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye’nin, bu bölgeyle ilgili her türlü projede söz söyleme hakkı elbette olacaktır. Buradan tüm kıyıdaş ülkelere işbirliği çağrımızı tekrarlıyorum. Gelin tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış Akdeniz’i çatışma değil, işbirliği sahasına dönüştürelim. Bize bir adım gelene çok daha fazlasıyla gitmeye hazırız. Karşılıklı saygı ve hakkaniyet temelinde her türlü işbirliğine varız. Gerek TANAP, gerekse bugün açılış gururunu yaşadığımız TürkAkım, ülkemizin işte bu vizyonunun en somut nişanesidir. Muhataplarımızdan beklentimiz, Türkiye’nin uzattığı bu samimi işbirliği elini geri çevirmemeleridir.”

MODERN TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ 100 YAŞINDA 

Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında, modern dönemdeki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100’üncü yılını kutladıklarını anlatan Erdoğan “Ancak, komşumuz Rusya ile münasebetlerimiz çok daha köklüdür. İki komşu devlet arasındaki münasebetler, 500 seneyi aşan bir derinliğe ulaşıyor. İstiklal Harbimizde Rus dostlarımızdan gördüğümüz desteği unutabilmemiz mümkün değildir. Son dönemde de, fikir ayrılıklarımızın ortak çıkarlarımızın önüne geçmesine izin vermedik. Putin’in Vladimir Putin’in güçlü iradesiyle iki ülke ilişkilerinde çok farklı bir ivme yakaladık” dedi.

100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1980’lerde 300-400 milyon dolar civarında seyreden Türkiye-Rusya ticaret hacminde bugün 100 milyar dolarlık hedeflerin konuşulduğunu kaydetti. Özellikle son üç yılda ikili ticarette düzenli bir artış yaşandığını, turizmde her sene yeni bir rekorlar kırıldığını anlatan Erdoğan “Müteahhitlerimizin Rusya’da üstlendikleri işlerin toplamı 75 milyar dolara ulaştı. Karşılıklı yatırımlarımız 10’ar milyar doları aştı” dedi. 

KATMA DEĞERDEN TÜM BÖLGEYE FAYDA

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin planlandığı takvimde tamamlanacağını ifade eden Erdoğan “TürkAkım projesi ise yeni dönemin sembol eserlerinden biri olacak. Sahip olduğumuz potansiyeli tam manasıyla harekete geçirdiğimizde, ortaya çıkacak katma değerden tüm bölgenin istifade edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

GELECEKTE YENİ BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise açılışta yaptığı değerlendirmede, TürkAkım'ın açılışına katılanların, sadece Rusya ve Türkiye için değil Avrupa ülkeleri için önemli bir gelişmeye tanık olduklarını ifade ederek, "Bu özel ve benzeri olmayan gaz ulaştırma sistemi. Denizin dibinden iki paralel hat döşendi. Her biri 16 milyar metreküplük kapasiteye sahip. Derinliği iki kilometreyi aşıyor, bu gerçekten hiç de kolay olmayan bir çalışma" dedi.

Rusya-Türkiye arasındaki işbirliğinin, engelleme çabalarına rağmen her alanda geliştiğini vurgulayan Putin, “Hiç de kolay olmayan zor bir dünyada yaşıyoruz.

Eminim Türkiye ve Rusya gelecekte birçok projeyi hayata geçirecektir. Hep beraber en iddialı projeleri gerçekleştirebileceğiz. Şunu ifade etmek istiyorum. Türkiye ve Rusya bambaşka örnekler sunuyorlar. Örneğin devletlerimiz, halklarımız; Avrupa ve dünya halklarının yararına çalışmalar yürütmekteyiz. Gelecekte yeni başarılara imza atacağız” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

 

Önceki ve Sonraki Haberler