1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Everest Kayseri’de atık lastiklerden elektrik üretecek

Everest Kayseri’de atık lastiklerden elektrik üretecek

Everest Çelik Kapı San., Kayseri’de kuracağı 3 MW’lık tesiste günde 45 ton atık lastiği piroliz yöntemiyle ayrıştırarak elektrik üretecek. 

Everest Kayseri’de atık lastiklerden elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Everest Çelik Kapı San., Kayseri’de kuracağı 3 MW’lık tesiste günde 45 ton atık lastiği piroliz yöntemiyle ayrıştırarak elektrik üretecek. 

Everest Çelik Kapı San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Kayseri İli, İncesu İlçesinde 2,998 MW kapasiteli “Ömrünü Tamamlamış Lastikten Pirolitik Yağ (Piroliz) ve Enerji Üretim Tesisi” kurulup işletilmesi planlanıyor. Yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda kurulması planlanan tesisin 9,5 milyon liraya malolması bekleniyor. 

Proje kapsamında 5.400 ton/yıl pirolitik yağ ve 2,998 MWe kurulu güce sahip enerji santrali ile yıllık 22.485.000 kWh’lık elektrik enerjisi üretimi yapılması öngörülüyor. 

Tesiste 45 ton/gün Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) hammadde olarak kullanılacak. Ömrünü Tamamlamış Lastikler Lastik Sanayicileri Derneği-LASDER’den temin edilecek. Tesiste üretilen elektrik enerjisi ulusal şebekeye verilecek.

Tesiste herhangi bir atık yakma işlemi uygulanmayacak. Tesiste işlenecek tüm atıklar piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak piroliz yağı, çelik tel ve karbon siyahı üretilecek. ÖTL’lerin yüksek ısıda ve oksijensiz ortamda belli bir ısı altında gazlaşması ve bu gazların yoğuşturulması sonucu pirolitik sıvı ismi verilen yağlar elde ediliyor. ÖTL den elde edilen pirolitik yağlar jeneratörlerde yakıt olarak kullanılarak elektrik üretiliyor. Kurulacak tesiste ÖTL pirolizi sonucu oluşacak pirolitik yağ için 2 adet 2,998 MWe’lik jeneratör kullanılacak.

Enerji Günlüğü  

Önceki ve Sonraki Haberler