1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Fransız EDF, Japon JV Jera'dan gaz alacak

Fransız EDF, Japon JV Jera'dan gaz alacak

Fransız EDF Trading, Japon LNG firması Jera’dan 1.5 milyon tonluk sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alacak. 

Fransız EDF, Japon JV Jera'dan gaz alacak

Enerji Günlüğü - Fransız EDF Trading, Japon LNG firması Jera’dan 1.5 milyon tonluk sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alacak. 

Fransız enerji devi EDF'nin doğalgaz alanındaki iştiraki EDF Trading (EDFT), Japon LNG firması Jera ile LNG konusunda bir anlaşma imzaladığını duyurdu. 

Anlaşmaya göre EDF Trading, Haziran 2018 tarihine kadar Jera’dan yaklaşık 1.5 milyon tonluk LNG alacak. Anlaşmaya konu LNG kargıları, Avrupa LNG terminallerine teslim edilecek. İlk kargo teslimatı Temmuz ayı başlarında Kuzey Fransa'daki Dunkirk terminaline yapılacak.

FİYATLAR AVRUPA PİYASASINA ENDEKSLİ

EDFT’nin Japonlar’dan alacağı LNG’nin fiyatı, Avrupa gaz piyasası fiyatlarına endeksli olarak şekillenecek. Satılacak LNG miktarı Jera'nın takdirine bağlı olarak değişebilecek. Buna karşılık Japon tarafı LNG talebindeki dalgalanmaları dengelemek için gereken esnekliği sağlamayı ve gelecekte de LNG ticareti için fırsatlar geliştirmeyi taahhüt etti. 

ASYA-PASİFİK FİYATLARI DA DİKKATE ALINACAK

LNG piyasası uzmanlarına göre Japon Jera, Asya piyasasındaki LNG fiyatını düşürmek amacıyla esnek LNG tedariki için bu tarz yöntemlere başvurmaya devam edecek. Jera'nın anlaşmaların üstünde bir yük alımı talep etmesi halinde Asya-Pasifik bölgesinden alınan gazların Avrupa'ya yönlendirilmesinin ters bir etki yaratabileceğine dikkat çekiliyor. Bu yüzden de Jera’nın Asya-Pasifik pazarında aşırı LNG çekmekten kaçınması bekleniyor. 

SİNGAPUR’DAKİ İŞBİRLİĞİ ETKİLİ OLDU

EDFT CEO'su John Rittenhouse, Singapur'daki kömür ticareti alanında yürütülen başarılı işbirliğinden yola çıkarak bu anlaşmayı imzaladıklarını ifade etti. Bu sayede Jera ile ilişkilerinin derinleştiğini ifade eden Rittenhouse, LNG'nin EDF Grubu için önemli bir yakıt olduğuna ve bunun Jera ile işbirliklerinin doğal bir uzantısı olduğuna da değindi. 

Fransız EDF, Temmuz 2016 itibariyle Jera ile yılda 40 milyon ton LNG ve 20 milyon ton kömür almak için anlaşma sağladı. 2040 yılında ise yıllık LNG alımının 30 milyon ton ile 40 milyon ton arasında olması bekleniyor. Şubat 2016 programına göre ticarete konu kömür miktarının daha şimdiden 30 milyon tona yükselmiş olabileceği hesaplanıyor. 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler