1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom, komşunun gaz dağıtıcısı olma olunda ilerliyor

Gazprom, komşunun gaz dağıtıcısı olma olunda ilerliyor

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom, Yunanistan’ın doğalgaz dağıtıcısı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yunanistan’ın BOTAŞ’ı konumunda...

Gazprom, komşunun gaz dağıtıcısı olma olunda ilerliyor

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom, Yunanistan’ın doğalgaz dağıtıcısı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yunanistan’ın BOTAŞ’ı konumunda bulunan DEPA için nihai teklifler 29 Mayıs'ta sunulacak. Gazprom geçtiğimiz yıl 900 milyon euro ön teklifte bulunmuştu. DEPA, geçtiğimiz yıl 106 milyon Euro kâr açıkladı.

EurActiv’in haberine göre, Gazprom CEO'su Aleksey Miller, Atina'da Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile bir araya geldi. Bu, Mart ayından bu yana Gazprom'dan bir üst düzey yetkilinin ülkeye yaptığı üçüncü ziyaret oldu. Görüşmenin ardından yapılan Gazprom'dan yapılan açıklamada, “İki taraf, doğalgaz pazarındaki özel işbirliklerini görüştü” denildi ve tarafların, işbirliğini daha da ilerletmek istediği belirtildi.

Miller, DEPA'nın birikmiş 380 milyon Euro alacağının tahsil edileceğinin garantisini ve satış AB onayını alana kadar yüzde 20 depozito yatırma şartının kaldırılmasını istedi. Yunan kaynakların bildirdiğine göre Gazprom, DEPA'nın satışına AB'den veto gelmesi ve bu durumda yatırdığı depozitonun bir kısmını kaybetmekten endişeli. DEPA, geçtiğimiz yıl doğalgazının yüzde 60'ını da Gazprom'dan aldı.

DEPA'nın satışında Gazprom'un tek rakibi, iki Yunan firmanın ortaklığı olan M&M Gaz. Yunanistan'ın DEPA'yı satamaması halinde uluslararası kurtarma programı çerçevesinde bu yıl öngördüğü 2.6 milyar Euro'luk özelleştirme hedefi yakalanamayacak. Bu durumda Atina'nın kemerleri daha da sıkması gerekecek.

Önceki ve Sonraki Haberler