1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom yeni doğalgaz hattı için yeni şirket kuracak

Gazprom yeni doğalgaz hattı için yeni şirket kuracak

Enerji Günlüğü – Gazprom, Türkiye'den geçecek yeni doğalgaz hattı için ‘Gazprom-Russkaya’ isimli bir şirket kuracak.Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov,...

Gazprom yeni doğalgaz hattı için yeni şirket kuracak

Enerji Günlüğü – Gazprom, Türkiye'den geçecek yeni doğalgaz hattı için ‘Gazprom-Russkaya’ isimli bir şirket kuracak.

Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara temaslarında Güney Akım doğalgaz boru hattı projesini iptal ettiklerinin açıklanmasının ardından, Türkiye üzerinden geçecek yeni hatla ilgili çalışmaların başladığını ve bunun için yeni bir şirket kurulacağını açıkladı. Kupriyanov, yeni şirketin merkezinin St.Petersburg olacağını, ana kompresör Karadeniz kenti Russkaya’da olacağı için yeni şirketin isminin de ‘Gazprom-Russkaya’ olacağını belirtti.

Türkiye’nin ekonomik sahasından geçecek yeni petrol hattı sahibi Rus şirket olacak. Rusya’nın boru hattı şirketinde Türkiye ile ortaklık yapabileceği belirtiliyor. Mavi Akım’ın yaklaşık 3 katı kapasiteye sahip olacak projenin maliyeti konusunda herhangi bir rakam öngörülmüyor. Hattan geçecek 63 milyar metreküplük doğalgazın 13-14 milyar metreküpünü doğrudan Türkiye alacak. Türkiye’nin Batı Hattı’ndan alımını durdurması öngörülüyor.

Gazprom, Türkiye’nin iç piyasada işbirliğini artırması ile bağlantılı olarak doğalgaz fiyatlarında indirim yapacağını açıklamıştı. Mavi Akım ve Batı Hattı’ndan yıllık 26 milyar metreküp doğalgaz alan Türkiye’ye en az yüzde 6 indirim yapılacak. Türkiye 1 Ocak’ta anlaşmanın revizyonunda yüzde 15’lere kadar indirim yapılmasını istiyor.

Mavi Akım’a paralel bir şekilde Karadeniz’in altından geçecek yeni doğalgaz boru hattı, Türkiye’nin Yunanistan sınırına ulaşacak. Burada Türkiye topraklarında kurulan dev dağıtım merkezinden yıllık yaklaşık 50 milyar metreküplük doğalgaz Avrupa pazarına ulaştırılacak.

Gazprom CEO’su Aleksey Miller de yaptığı açıklamada, kendileri açısından Güney Akım defterinin kapandığını, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye vanayı teslim ettiğini söylemişti.

MİLLER: GÜNEY AKIM KARARIMIZ KESİN

Önceki ve Sonraki Haberler