1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom’un Naftogaz temyiz davasına İsveç’ten ret

Gazprom’un Naftogaz temyiz davasına İsveç’ten ret

Gazprom’un Naftogaz’ı haklı bulan Stockholm  Tahkim Mahkemesi kararına karşı açtığı temyiz davasını İsveç mahkemesi reddetti.

Gazprom’un Naftogaz temyiz davasına İsveç’ten ret

Enerji Günlüğü - Gazprom’un Naftogaz’ı haklı bulan Stockholm  Tahkim Mahkemesi kararına karşı açtığı temyiz davasını İsveç mahkemesi reddetti.

Naftogaz ile Gazprom’un 2009 yılında imzaladığı doğalgaz tedarik anlaşmasının süresinin dolmasına kısa bir zaman kala Gazprom’un aleyhine bir karar da İsveç’ten geldi. Ukrayna devlet enerji şirketi Naftogaz, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un Stockholm Tahkim Mahkemesi’nin kararına karşı açtığı temyiz davasının İsveç mahkemesi tarafından reddedildiğini duyurdu. 

Stockholm Tahkim Mahkemesi, Naftogaz ile Gazprom arasında doğalgaz fiyatında anlaşmazlık için 2017 yılında açılan davada Naftogaz'ı haklı bulmuş ve al ya da öde zorunluluğunu iptal etmişti. 

Naftogaz, Gazprom ile 2009 yılında imzaladığı "Al ya da Öde" anlaşması nedeniyle almadığı gaz için 34.5 milyar dolar civarında ödeme yapıyor. Stockholm’de bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi 28 Şubat'ta 2018 tarihinde verdiği kararda, Gazprom ve Naftogaz arasındaki davayı Naftogaz lehine sonuçlandırmıştı. Gazprom’un Ukrayna’ya doğalgaz sevkiyatıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğine hükmeden mahkeme, Gazprom’un Naftogaz’a 2.56 milyar dolar ödeme yapması kararını vermişti. Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 28 Şubat’ta verdiği kararda, Gazprom ve Naftogaz arasındaki davayı Naftogaz lehine sonuçlandırdıktan sonra Rusya, Ukrayna’ya doğal gaz sevkiyatını durduracağını açıkladı. Bunun üzerine Gazprom'un İsviçre, İngiltere  ve Hollanda'da mallarına el konuldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler