1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gürer: Doğalgaz fiyatının ticari sır olması kafa karıştırıcı

Gürer: Doğalgaz fiyatının ticari sır olması kafa karıştırıcı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, doğalgazın ithal edildiği ülkeler ve fiyatlarının ticari sır olmasının esasen kafa karıştırıcı olduğunu açıkladı.

Gürer: Doğalgaz fiyatının ticari sır olması kafa karıştırıcı

Enerji Günlüğü - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, doğalgazın ithal edildiği ülkeler ve fiyatlarının ticari sır olmasının esasen kafa karıştırıcı olduğunu açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de doğalgaz ithal edilen ülkeler ve fiyatı konusunda verdiği soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ‘ticari sır’ gerekçesiyle yanıt vermemesine tepki gösterdi. Ticari sır” kapsamında, yapılan ticaretin çok yönlü değerlendirilmesinin önünün tıkandığını belirten Gürer, “Ticaret yapılan ülke adı ile toplam tutarın bilinmesi açıklanabilir bir durum olmalıdır. Ödeme planı, fiyatı , firması gibi konularda getirilen düzenlemenin genel tanımlarda da geçerli kılındığı görülüyor. Üreten ve gönderen belli ise bunun kamuoyunca bilinmesinin ne mahsuru olabilir? Bildirilmemesi esasen kafa karıştırır. Ülkenin çıkarlarını gerektiren hallerde sır olarak kalması gereken konular olabilir ancak ticarette özel haller dışında olağan ilişkilerle süren düzenlemelerde sır kapsamında olması doğru bilgi ile buluşmanın da önünü keser” dedi.

SORU ÖNERGESİNE ‘TİCARİ SIR’ YANITI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer verdiği soru önergesinde “Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) tarafından ithalat yoluyla spot sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımları 2018 yılında ne kadar olup, toplam ödeme ne kadardır? Hangi ülkelerdendir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. Bakan Fatih Dönmez, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta “BOTAŞ tarafından 2018 yılında spot piyasada yer alan muhtelif tedarikçilerden 4,8 milyar Sm3 spot LNG ithal edilmiştir. Doğalgaz alım satım anlaşmalarının ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olması ve bu anlaşmaların hükümlerinin ticari gizlilik içermesi, ayrıca Doğalgaz Piyasası Kanunu kapsamındaki "ticari gizliliği olan bilgiler Kurum hariç üçüncü taraflara açıklanamaz" ve "doğalgaz piyasasında faaliyet gösteren taraflar ticari yönden hassas bilgi ve belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür". Hükümleri kapsamında alım maliyeti bilgilerinin paylaşılması sözleşme hükümlerine aykırı olduğundan, alım maliyetlerine ilişkin bilgilerin paylaşılması mümkün değildir” açıklamasında bulundu. 

Önceki ve Sonraki Haberler