1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hükümet elektrik şirketlerinin banka borçlarına çözüm arıyor

Hükümet elektrik şirketlerinin banka borçlarına çözüm arıyor

Enerji şirketlerinin Bankalara ödeyemedikleri borçlarına hükümetin çözüm aradığı ve seçim sonrası elektriğe zam yapılabileceği kaydedildi.

Hükümet elektrik şirketlerinin banka borçlarına çözüm arıyor

Enerji Günlüğü - Enerji şirketlerinin Bankalara ödeyemedikleri borçlarına hükümetin çözüm aradığı ve seçim sonrası elektriğe zam yapılabileceği kaydedildi.

Reuters haber ajansı, Türkiye enerji şirketlerinin kâra geçmesi için tek yolun elektrik zammı olduğunu düşünen bankaların hükümeti buna ikna etmeye çalıştıklarını yazdı. Ajansa konuşan 10'dan fazla bankacı, yatırımcı, danışman ve şirket yöneticisine göre Ankara, bankaların bu borçları bilançolarından silip fon olarak tanımlayıp birkaç yıl içinde yabancı yatırımcılara satabilmeleri için bankalarla birlikte bir yasal düzenleme üzerine çalışıyor.

Kaynaklara göre hükümet, silinen borçların vergiden düşülebilmesini sağlayacak bir değişiklik düşünüyor. Kaynaklardan ikisi, yeniden sermayelendirme hamlesinin de vergiden düşülmesi için çalışıldığını söylüyor.

Türkiye’de enerji sektörünün 13 milyar doları bulan ödenemeyen borcu bulunuyor.  Elektrik üretim kapasitesi 2007-17 arası iki katına çıkarılırken, bu kapasite artışı 70 milyar dolarlık dış borçlanmayla sağlanmıştı. TL'nin 2017'den itibaren yüzde 40 değer kaybetmesiyle enerji şirketleri TL gelirleriyle döviz borçlarını ödemede büyük zorluklar yaşar hale gelmişti.

HÜKÜMET SEÇİM SONRASI ELEKTRİK ZAMMINI KABUL EDECEK

Bankaların ödenemeyen enerji borçlarını satmakta acelesi olmadığını belirten kaynaklar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Hazine yöneticilerinin Nisan ayında planlarını bankalara sunduklarını, bu plana göre hükümetin bankaların istediği oranda olmasa da elektrik zammını kabul edeceğini, gaz ve kömür santrallerinin de bir havuz fonunda birleştirilerek ekonomi toparlayınca satılacağını aktardı.

Kaynaklara göre bunun yerel seçim sonrasında yapılması planlanıyordu. Fakat İstanbul'da seçimin 23 Haziran'da tekrarlanacak olması nedeniyle hükümet o tarihten önce bir elektrik zammına sıcak bakmıyor.

Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara bu konu ile ilgili olarak geçen hafta bir yazı yazarak yaşanan finansal krizin kaynağına işaret etmişti.

İşte o yazı:

>>> ELEKTRİKÇİYİ BATIRIP BANKACIYI KURTARMAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler