1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İçecek ambalajlarında depozito sistemi başlıyor

İçecek ambalajlarında depozito sistemi başlıyor

Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemi, 1 Temmuz 2026 itibarıyla Türkiye genelinde zorunlu olarak devreye giriyor.

İçecek ambalajlarında depozito sistemi başlıyor

Enerji Günlüğü - Sıfır Atık Hareketi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Bakanlığa bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemi 1 Temmuz’da ülke genelinde devreye giriyor.

Atıkların doğaya karışmasını önlemeyi, geri dönüşümü artırmayı, doğal kaynakları korumayı ve ekonomiye katkı sağlamayı amaçlayan bu uygulama ile yıllık 30 milyar TL katkı hedefleniyor. Şu anda içecek ambalajlarına odaklanan sisteme ileride diğer ambalaj türleri de eklenebilecek. 

DOA MOBİL UYGULAMASI İNDİRİLECEK

Tüketiciler üzerinde DOA logosu bulunan plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarını iade ederek depozito bedellerini mobil uygulama üzerinden banka hesabına aktarabilecek, ATM’den çekebilecek veya alışverişte kullanabilecek.

Market, kafe, restoran ve büfeler iade noktası olarak sisteme dahil olacak; büyük marketlerde depozito iade makineleri kurulması zorunlu olacak. 

SİSTEM BAZI ŞEHİRLERDE TEST EDİLDİ

Sistem, 2025’te bazı illerde kademeli test edildi ve artık ülke geneline yayılıyor. Bu sayede ambalaj atıklarının geri kazanım oranı önemli ölçüde artması bekleniyor.