1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İklim krizine duyarsız petrol ve gaz şirketlerini büyük zarar bekliyor

İklim krizine duyarsız petrol ve gaz şirketlerini büyük zarar bekliyor

Paris Anlaşması’nın küresel iklim hedeflerine uyumlu hareket etmeyen petrol ve doğalgaz şirketlerinin 2030 yılına kadar 2,2 trilyon dolarlık zarar etme riski bulunuyor. 

İklim krizine duyarsız petrol ve gaz şirketlerini büyük zarar bekliyor

Enerji Günlüğü - Paris Anlaşması’nın küresel iklim hedeflerine uyumlu hareket etmeyen petrol ve doğalgaz şirketlerinin 2030 yılına kadar 2,2 trilyon dolarlık zarar etme riski bulunuyor. 

İngiliz düşünce kuruluşu Karbon İzleme Girişimi’nin (Carbon Tracker Initiative) bugün yayımlanan araştırmasına göre, Paris Anlaşması’nın küresel iklim hedeflerine uyumlu hareket eden petrol ya da doğalgaz şirketi bulunmuyor. Geçen yıl, tüm büyük petrol şirketleri, “küresel ısınmanın 2 derecenin altında sınırlanması” hedefinin dışında kalan kalan projeleri uygun maliyetli olduğu gerekçesiyle onayladı. Rapor, petrol ve doğalgaz şirketlerini, yatırım kararlarını hükümetlerin mevcut emisyon politikalarına dayandırmaları durumunda, 2030 yılına kadar 2,2 trilyon dolarlık zarar etme riskine gireceklerini ortaya koyuyor.

Yatırımcılar, enerji şirketlerinin sıfır emisyonlu bir geleceğe nasıl dönüşüm sağlayacağını göstermesini talep ediyor. Ancak BP, Shell, Total ve Equinor gibi emisyon azaltım taahhütlerini kamuoyuyla paylaşan şirketler bile, ısınmayı 1,5oC ya da 2oC’nin altında sınırlandırma hedefiyle uyumlu olmayan fosil yakıt projelerine yatırım yapıyor.

KATRANLI KUMULLAR RİSK ALTINDA

Katranlı kumullar (oil sands) özellikle risk altında. Yeni geliştirilecek katran kumulu projelerinin hiçbiri Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu değil. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (International Energy Agency, IEA) neredeyse 3 derecelik küresel ısınmayla sonuçlanacak “Yeni Politikalar Senaryosu”nda bile katranlı kumul yatırımlarının büyük kısmının ekonomik fizibilitesi bulunmuyor.

EN ÇOK EXXON ZARAR EDECEK

Rapora göre, 40 dolar ya da üzeri fiyat eşiğinin üzerindeki petrol projeleri, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşılması halinde “atıl varlık” riski taşıyor. Çoğu ABD menşeili kaya gazı şirketinin portföyleri maliyet açısından etkin performans göstermiyor. Nitekim Amerikan petrol devi Exxon, petrol ve doğalgaz talebinin politik kararlar veya teknolojik gelişmelere bağlı olarak düşmesi durumunda, varlıklarının atıl hale gelmesinden en çok etkilenecek şirket olarak öne çıkıyor. Şirketin 2030 yılına kadar hayata geçirmeyi planladığı projelerinin %90'ından fazlası Paris Anlaşması hedefleriyle uyuşmuyor. Bununla birlikte, Shell, Total, Chevron, BP ve Eni gibi diğer petrol şirketleri de, küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama hedefiyle uyuşmayan şekilde hareket etmeye devam ederlerse, yatırımları %50’den fazla değer kaybedecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler