1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İtalya halkı enerji yatırımları iptal edilmesin dedi

İtalya halkı enerji yatırımları iptal edilmesin dedi

Enerji Günlüğü – İtalya'da şirketlere tanınan Adriyatik denizinde petrol ve gaz çıkartma özel izinlerinin iptal edilip edilmemesi ile ilgili yapılan...

İtalya halkı enerji yatırımları iptal edilmesin dedi

Enerji Günlüğü – İtalya'da şirketlere tanınan Adriyatik denizinde petrol ve gaz çıkartma özel izinlerinin iptal edilip edilmemesi ile ilgili yapılan referanduma halkın katılımı çok az olunca izinler iptal edilmedi. 

İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin izinlerin iptal edilmesinin ekonomiye çok büyük zarar vereceği gerekçesiyle halka yaptığı oy kullanmama çağrısı kabul gördü. Dün yapılan ve İtalyan hükümetin Adriyatik denizindeki petrol sondajı yapan şirketlere tanıdığı istisnai izinlerin iptal edilip edilmeyeceği belirleneceği referandum geçersiz sayıldı.

İtalyan hükümetinin kabul ettiği ekonomik reform paketinde halihazırda 12 deniz mili mesafesinde bulunan petrol sahalarındaki yeraltı kaynağı bitene kadar şirketlere tanıdığı işletme hakkı çevrecilerin tepkisiyle yerel hükümetlerin talebi üzerine referanduma taşındı. Ancak dün yapılan referanduma halkın katılımı yüzde 32 ile sınırlı kaldı. Böylece, referandumun geçerli olması için gerekli olan yüzde 50'nin üzerinde olma şartı sağlanamadı ve referandum geçersiz oldu. 

Bu durumdan da özel izinlerin iptali halinde en çok kayba uğrayacak olan İtalyan enerji şirketi Eni'nin karlı çıktığı belirtildi. 

İtalya’nın karasuları içinde 100’e yakın petrol sahası bulunuyor. Çıkarılan petrol ve doğal gazın büyük çoğunluğu da ihraç ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler