1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kanadalı Thrace Basin Tekirdağ’da doğalgaz arayacak

Kanadalı Thrace Basin Tekirdağ’da doğalgaz arayacak

Kanadalı Thrace Basin, Tekirdağ’ın Süleymapaşa ilçesinde bir adet sondaj kuyusu açarak kayaç gazı arayacak.

Kanadalı Thrace Basin Tekirdağ’da doğalgaz arayacak

Enerji Günlüğü - Kanadalı Thrace Basin, Tekirdağ’ın Süleymapaşa ilçesinde bir adet sondaj kuyusu açarak kayaç gazı arayacak.

Kanadalı Valeura Energy’nin bağlı ortaklığı olan Thrace Basin Natural Gas (Türkiye) Co. Türkiye Ankara Şubesi tarafından, Tekirdağ İli, Süleymanpaşa İlçesi, Gündoğdu Mahallesi, ARİ/TGT-PIN-CBV/K/F19-d4- 1 Ruhsat Alanı içerisinde Doğalgaz Arama ve Çıkarma Faaliyeti yürütülmesi planlanıyor. 

900 bin lira değerindeki proje kapsamında, 2 bin 700 metrekarelik alanda bir noktada 1.250 metreye kadar kayaç gazı (shale gas) sondaj kuyusu açılarak doğalgaz arama çalışması yapılacak. Doğalgazın bulunması halinde çıkarma faaliyeti yapılacak. Sondaj öncesi yapılan çalışmalar ışığında kuyudan günlük maksimum 50.000- 100.000 m3/gün üretim yapılabileceği tahmin ediliyor.

Sondaj çalışması sırasında kullanılacak 1.800 m3 sondaj sıvısının %95 i su, %4 tuz, %1 i kimyasallardan oluşacak. 180 m3 hacimdeki paslanmaz çelik tankta su, tuz ve kimyasalların ilavesi suretiyle sondaj sıvısı hazırlanacak.  

Kayaç gazı (ya da kaya gazı, şeyl gazı, Devonik şeyl doğalgaz), organik madde yönünden zengin kil ile kuvars ve kalsit minerallerinden oluşan tortul kayacın küçük gözeneklerinde bulunan ve yatay sondaj ile hidrolik kırma yöntemleriyle yeryüzüne taşınabilen, konvansiyonel olmayan enerji kaynakları arasında yer alan doğalgaza alternatif bir gazdır.

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler