1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kasım’da konutlarda doğalgaz tüketimi yüzde 29 azaldı

Kasım’da konutlarda doğalgaz tüketimi yüzde 29 azaldı

2019 yılının Kasım ayında Türkiye’de doğalgaz tüketimi yıllık yüzde 16 azalırken, konutlarda tüketim yüzde 29 oranında azaldı.

Kasım’da konutlarda doğalgaz tüketimi yüzde 29 azaldı

Enerji Günlüğü - 2019 yılının Kasım ayında Türkiye’de doğalgaz tüketimi yıllık yüzde 16 azalırken, konutlarda tüketim yüzde 29 oranında azaldı.

GAZBİR’in yayınladığı “Kasım 2019 Doğal Gaz Sektör Raporu”na göre, Türkiye’de doğalgaz tüketimi bir önceki yıla göre hava sıcaklıklarının bir derece yüksek seyrettiği Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalarak 3 milyon 445 bin metreküp olarak gerçekleşti.

2019 yılı Kasım ayında konutlarda doğalgaz kullanımı bir önceki yıla göre havaların daha sıcak geçmesinin ve doğalgaza gelen yüksek zamların etkisiyle bir önceki yıla göre yüzde 29 oranında azalarak 759 milyon metreküp oldu. Sanayide tüketim ise yüzde 1 artarak 1 milyar 71 milyon metreküp olurken, elektrikte doğalgaz kullanımı ise yüzde 20 azalarak 1 milyar 90 milyon metreküp oldu. 

EN FAZLA DOĞALGAZ İSTANBUL’DA ÜRETİLDİ

2019 Kasım ayında Türkiye’de toplam 38 milyon metreküp doğalgaz üretildi. Doğalgazın en fazla üretildiği il 15 milyon metreküp ile İstanbul oldu. Kasım ayında doğalgaz stok miktarı ise bir önceki yıla göre yüzde 3 artarak 3 milyar 452 milyon metreküp oldu. 

DOĞALGAZ İTHALATI %17 AZALDI

Kasım ayında doğalgaz ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında azalarak toplam 3 milyar 901 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Konvansiyel doğalgaz ithalatı da yüzde 23 oranında azaldı. Toplam doğalgaz ihracatı içinde LNG’nin payı ise yüzde 2 oranında artarak 1 milyar 88 milyon metreküp oldu. 

İTHALATTA RUSYA LİDER ANCAK PAYI YARIYA YAKIN DÜŞTÜ

Doğalgaz ithalatının yüzde 28’i Rusya’dan, yüzde 22’si Azerbaycan’dan, yüzde 14’ü Cezayir’den ve yüzde 22’si İran’dan gerçekleştirildi. Kalan doğalgaz ithalatı Nijerya ve Katar’dan gerçekleştirildi. İthalatta en yüksek pay Rusya’nın olmasına rağmen, Rusya’nın toplam ithalattaki payı bir önceki yıla göre yüzde 47 oranında azaldı. 

YUNANİSTAN’A İHRACAT %40 AZALDI

Türkiye sadece Yunanistan’a doğalgaz ihraç ediyor. Kasım ayında ise Yunanistan’a doğalgaz ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 40 azalarak 35 milyon metreküp olarak gerçekleşti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler