1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kaya: Türkiye Hazar enerji kaynaklarına ağırlık vermeli

Kaya: Türkiye Hazar enerji kaynaklarına ağırlık vermeli

Enerji Günlüğü - HASEN Strateji ve Politika Koordinatörü Dr. Rüçhan Kaya, Türkiyenin enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için yakınındaki Hazar enerji...

Kaya: Türkiye Hazar enerji kaynaklarına ağırlık vermeli

Enerji Günlüğü - HASEN Strateji ve Politika Koordinatörü Dr. Rüçhan Kaya, Türkiyenin enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için yakınındaki Hazar enerji kaynaklarına ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Strateji ve Politika Koordinatörü Dr. Rüçhan Kaya, Rusya Türkiye arasında yaşanan uçak krizi sonrasında ortaya çıkan doğal gazda arz güvenliği sıkıntısının Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, "Bu sebeple Türkiye yakınındaki Hazar enerji kaynaklarına ağırlık vermeli ve ortaklıklarını geliştirmeli” dedi.

PETROL FİYATLARI UZUN SÜRE DÜŞÜK SEYREDECEK

2016 yılında küresel petrol fiyatları ve bölgesel siyasi belirsizlikler öncelikli konu başlığı olma özelliğini sürdüreceğini kaydeden Kaya, bununla iklim değişikliğine dair hedefler ve enerji verimliliğine dair yatırımlar göz önüne alındığı takdirde petrol fiyatlarının 100 dolar seviyelerinden uzun süre uzak kalacağını söyleyebileceğimizi ifade etti.

Kaya, “2016 yılında da dünyadaki petrol arzı fazlası devam edecek. ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin tahminleri günlük 740bin varil arz fazlasının olacağını öngörüyor. Bu arz fazlası büyük oranda İran petrolünün dünya piyasasına girişinden kaynaklanacak.” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ'NİN YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

Enerji alanında dünyada 2015 yılına petrol fiyatlarının çöküşünün damga vurduğunu belirten Dr. Rüçhan Kaya burada ilginç bir detaya dikkat çekti: “Petrol son 18 ayda fiyatlar 112 dolardan 28 dolara düşerek yaklaşık yüzde 75’lik değer kaybına uğradı. Ancak bu fiyat düşüşlerine rağmen 2015 yılında dünyada yenilenebilir yatırımları artarak devam etti. ABD ve Batı Avrupa’da üretilen elektriğin yüzde 50’si yenilenebilir kaynaklıydı” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler