1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Keven: Doğalgazda indirim yapılmalı ve KDV düşürülmeli

Keven: Doğalgazda indirim yapılmalı ve KDV düşürülmeli

CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, Doğalgazda acilen hem indirim yapılması hem de KDV’nin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Keven: Doğalgazda indirim yapılmalı ve KDV düşürülmeli

Enerji Günlüğü - CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, Doğalgazda acilen hem indirim yapılması hem de KDV’nin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, elektrik faturalarındaki yüksek dağıtım bedelini ve doğalgaza bir yılda yapılan yüzde 54'lük zammı Meclis gündemine taşıdı. Keven Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a verdiği yazılı soru önergesinde elektrik ve doğalgaz faturalarını gündeme getirerek, elektrik dağıtım bedeline bir sınırlama getirilip getirilmeyeceğini sordu. 

Doğalgaza son bir ayda on beş gün arayla iki defa yüzde 15 zam yapıldığına ve bir yılda doğalgaza yapılan toplam zammın yüzde 54'e ulaştığına dikkat çeken Keven, “İşçiye, memura, emekliye yüzde 4 zam veren Saray çevresi, doğalgaza bir yılda yüzde 54 zam yaptı. Vatandaşın doğalgaz kullanımı neredeyse imkânsız hale geldi. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yat ve lüks teknede yüzde 1'e düşürülen KDV, elektrik ve doğalgaz gibi en insani ihtiyaçta yüzde 18 oranında alınmaktadır. Vatandaş tezek mi yaksın? Doğalgazda acilen hem indirim yapılmalı hem de KDV düşürülmelidir” ifadesini kullandı.

BU DENLİ YÜKSEK DAĞITIM BEDELİNİN GEREKÇESİ NEDİR?

Keven elektrik faturasının % 37'sinin kullanılan elektrik bedelinin dışında alınan kalemlerden oluştuğunu belirterek, elektrik kullanan vatandaşların yaşadığı en büyük sıkıntılardan birinin dağıtım bedelinin çok yüksek olması olduğunu kaydetti. Keven, “Tarımsal sulama yapan, üretmek isteyen çiftçilerimizin sulama suyu için kullandıkları elektrikte de çok yüksek meblağlar var. Bu durum çiftçinin girdi maliyetlerinin yükselmesine sebep olmaktadır. Örneğin, 25 bin lira fatura kesilen bir çiftçimize yansıyan dağıtım bedeli 5 bin liradır. Bu sadece bir ayda istenen para! Dağıtım şirketi bu elektriği tarlaya özel helikopterle mi getiriyor? Bu denli yüksek dağıtım bedelinin gerekçesi nedir? Bu yüksek oranlarla çiftçimizin sulama yapması imkânsız hale gelmektedir" ifadesini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler