1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. KPMG: Enerji teknolojileri siber saldırılara açık

KPMG: Enerji teknolojileri siber saldırılara açık

Enerji Günlüğü - KPMG, petrol ve gaz sektöründe kullanılan operasyonel teknolojinin siber saldırılara son derece açık olduğunu belirtti.Türkiye’de...

KPMG: Enerji teknolojileri siber saldırılara açık

Enerji Günlüğü - KPMG, petrol ve gaz sektöründe kullanılan operasyonel teknolojinin siber saldırılara son derece açık olduğunu belirtti.

Türkiye’de denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sağlayan KPMG’nin her ay küresel piyasalardaki hareketler, makroekonomik koşullar, jeopolitik gelişmeler ya da teknolojik yenilikleri ele alarak hazırladığı petrol ve gaz analizinin yeni sayısında, petrol ve gaz şirketlerinin içinde bulunduğu dijital dönüşüm ve üçüncü parti lojistik tedarikçileriyle yaptıkları sözleşmelerin, sektörü siber saldırılara fazlasıyla açık hale getirdiği uyarısı yapıldı.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VERİ GÜVENLİĞİ RİSKİ YARATACAK

Analizde KPMG Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Ümit Bilirgen analize ilişkin yaptığı açıklamada, “2019 yılında performansında kısmen iyileşme beklenen petrol ve gaz sektöründe şirketler rekabet güçlerini koruyabilmek için dijital dönüşümlerine hız verecekler, ancak bu dönüşüm veri güvenliği riskini de beraberinde getirecek. Veri güvenliği yalnızca ağdaki en zayıf halka kadar güçlü. Bu nedenle üçüncü parti çözüm ortaklarının yılda en az bir kez güvenlik kontrollerinden geçirilmesi önem arz ediyor” ifadelerini kullandı. 

İÇ SALDIRILAR DA DENETLENMELİ

KPMG’nin analizinde, dış saldırılara göre daha az görülmesine karşın daha fazla hasara yol açan iç saldırılara karşı da enerji firmalarının çalışanlarının çevirimiçi eylemlerini denetlemesi gerektiği vurgusu yapıldı. 

YAKIT BİLEŞİMİ FIRSAT VE ZORLUKLARI BARINDIRIYOR

Enerji sektörünü yakından ilgilendiren veri güvenliği ve gelecekte ulaşım sektöründe kullanılacak yakıt karması konularının değerlendirildiği analizde ayrıca gelecekte ulaşım sektöründe kullanılacak yakıt bileşiminin enerji sektörü için hem fırsat hem de zorluklar barındırdığının altı çizildi.

KPMG analizinde, geçiş sürecinde çoklu bir temiz yakıt bileşimi kullanılabileceği, zira tek bir teknolojinin aşağıda belirtilen gerekli 5 parametreyi de karşılayamayacağı vurgulandı. 

Bilirgen, gelecekte ulaşım sektöründe kullanılacak yakıt karmasının petrol ve gaz sektörü için hem zorluk hem de fırsatlar barındırdığının, bu dönüşümden sadece yıkıma adapte olarak yatırımlarını paraya çevirebilen kurumların başarıyla çıkacağının altını çizdi.

Önceki ve Sonraki Haberler