1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Okumuş: Bayilerin kar marjı en az yüzde 15’e çıkarılmalı

Okumuş: Bayilerin kar marjı en az yüzde 15’e çıkarılmalı

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt bayilerinin kar marjı %15’e yükseltilene kadar asgari ücret artışından muaf tutulmaları gerektiğini açıkladı.

Okumuş: Bayilerin kar marjı en az yüzde 15’e çıkarılmalı

Enerji Günlüğü - PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt bayilerinin mevcut kar marjıyla asgari ücrete yapılacak yeni bir artışı kaldıramayacaklarını, kar marjının en az %15’e çıkarılması gerektiğini söyledi.

Son günlerde kamuoyunda tartışılan asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmelerde bulunan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, 150 bin kişiye istihdam sağlayan akaryakıt bayilerinin

maliyetlerindeki yüksek artışlar ve bayilerin üzerindeki ek maliyetler göz önüne alınarak kar marjlarının en az yüzde 15 seviyesine yükseltilmesini ve her yıl enflasyon oranında arttırılmasını talep ettiklerini açıkladı. Akaryakıt bayilerinin ekonomik olarak çok zor bir dönemden geçtiğini kaydeden Okumuş, “Akaryakıt bayilerinin kar marjı %15’e yükseltilene kadar asgari ücret artışından muaf tutulmalıdır. Bayilerin bu yükü mevcut kar marjıyla kaldırmaları mümkün değildir” dedi. 

Okumuş ayrıca, nakliye ücretlerinin günün gerçeklerine uygun bir şekilde kilometre bazında hesaplanarak kar marjından bağımsız olarak bayiye verilmesi gerektiğini kaydetti.

AKARYAKIT BAYİLERİNİN KAR MARJI SABİT

Akaryakıt bayilerinin kar marjının yüzdesel değil, sabit bir rakamdan oluştuğunu kaydeden Okumuş, “Dolayısıyla akaryakıt fiyatları düşse de, artsa da sattıkları her litre yakıttan elde ettikleri kar değişmemektedir. Kaldı ki akaryakıt fiyatları da bayiler tarafından belirlenmemektedir. Bugün itibariyle dağıtıcı ve bayi için belirlenen entegre kar marjının yüzdesel karşılığı brüt %5.8’dir. Bu entegre kar marjı, mevzuatla belirlenen şekliyle dağıtıcıyla bayi arasında yüzde 50, yüzde 50 olarak paylaşıldığında bayilerin bugünkü kar marjı brüt %2.9?’dur. Akaryakıt bayileri brüt %2.9 kar marjı ile enerji ihtiyacını mı karşılayacak? Personel maaşını mı ödeyecek? Sırtına yüklenen sorumlu müdür, tehlikeli madde güvenlik danışmanı, iş güvenliği uzmanının maaşını mı verecek? Tüketicilerin kredi kartı ile aldıkları yakıtın komisyon yükünü mü çekecek? Fahiş akaryakıt fiyatları nedeniyle sermaye artışına gitmek zorunda kaldığı için çektikleri kredilerin faizini mi ödeyecek? İşletme giderlerini mi karşılayacak? Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve ŞehircilikBakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, TSE ve EPDK’nın mevzuatıyla getirilen zorunlulukları mı yerine getirecek? Emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi mi ödeyecek? Bayilerin bu kadar cüzi bir kar marjıyla bu kadar ağır maliyetleri kaldırması mümkün değil” dedi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler