1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC'in üretim kısıntısını sürdürmesi bekleniyor

OPEC'in üretim kısıntısını sürdürmesi bekleniyor

OPEC ve Rusya önderliğindeki müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+ ülkelerinin bu hafta yapılacak toplantıda üretim kısıntısı politikasını devam ettirme yönünde bir karar alması bekleniyor. 

OPEC'in üretim kısıntısını sürdürmesi bekleniyor

Enerji Günlüğü - OPEC ve Rusya önderliğindeki müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+ ülkelerinin bu hafta yapılacak toplantıda üretim kısıntısı politikasını devam ettirme yönünde bir karar alması bekleniyor. 

Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol sanayii ve piyasa bölümü başkanı Neil Atkinson, OPEC üyelerinin bu hafta yapacakları toplantıda üretimin kısılmasına ilişkin cari anlaşmayı değiştirme konusunda bir anlaşmaya varmalarının muhtemel olmadığını savundu. Neil Atkinson, "OPEC'in geçmişte sıklıkla yaptığını yine yapması, cari sistemi değiştirmeyi içeren bir kararı işler daha fazla netleşene kadar ötelemesi oldukça büyük olasılık" diye konuştu. 

OPEC’İN TERCİHİ ÜRETİM KISINTISININ DERİNLEŞTİRİLMESİ

Öte yandan Irak Petrol Bakanı Thamer Ghadhban, OPEC üyelerinin bu hafta yapılacak toplantı için eğilimlerinin petrol üretim kısıntısının derileştirilmesine onay verme yönünde olduğunu, hiçbir üyenin üretimi artırmaktan bahsetmediğini söyledi. Ghadhban, bu hafta Viyana'da Rusya ve müttefikleri ile yapılacak toplantılardan en azından 1,2 milyon vari/günlük üretim kısıntısının uzatılması yönünde bir karar çıkacağına inandığını da belirtti. Irak Petrol Bakanı yaptığı açıklamada, ülkesinin günlük üretiminin şu anda 4,6 milyon varil olduğunu da ifade etti. 

SUUDİ ARABİSTAN’IN YÜKSEK FİYATA İHTİYACI VAR

JP Morgan da dün yaptığı değerlendirmede, Suudi Arabistan'ın 60-70 dolar/varil aralığında bir fiyata ihtiyaç olduğuna işaret ederek OPEC+'nın üretim kısıntısını 1,5 milyon varil/güne çıkarılmasını ve kısıntının 2020 sonuna kadar uzatılmasını beklediklerini ifade etti.

OPEC ve Rusya önderliğindeki müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+ Perşembe ve Cuma günü Viyana'da bir araya gelerek Mart ayında sona erecek global arz kısıntısı anlaşmasının geleceğini konuşacaklar. OPEC üyeleri hali hazırda 1,2 milyon varil/gün olan toplam üretim kısıntısının 1,5 milyon varil/güne çıkarılmasını ve üretim kısıntısının Haziran 2020'ye uzatılmasını istiyorlar. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler