1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Özkök: YEKA GES ihalesinde fiyatlar epey düşecek

Özkök: YEKA GES ihalesinde fiyatlar epey düşecek

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, GES YEKA ihalelerinde fiyatların oldukça aşağı düşeceğini ve 30 kuruşların altı olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Özkök: YEKA GES ihalesinde fiyatlar epey düşecek

Enerji Günlüğü - GÜYAD Başkanı Cem Özkök, GES YEKA ihalelerinde fiyatların oldukça aşağı düşeceğini ve 30 kuruşların altı olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği GÜYAD Başkanı Cem Özkök çevrimiçi basın sohbet toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de GES YEKA ihalelerinin sonucu alındığında rakamların epey aşağı düşeceğini belirten Özkök, “İlk YEKA ihalesinin 6,99 dolar/centlik fiyatından baya bir aşağıda olacak. YEKA ihalesinde rakam vermem doğru olmaz ama 30 kuruşların altı olacağını tahmin ediyoruz. Yani 3 centin de aşağısında olacak” ifadesini kullandı.

Özkök, 1000 MW rüzgar ihalesinin de gündemde olduğunu ve Nisan ayı içinde ilanının öngörüldüğünü söyleyerek, 6-7 ay sonra teklif toplanacağını sandığını ifade etti.  

“BAKANLIĞA ÖNERİMİZİ SUNDUK”

Bir şemsiye dernek olmak istediklerini ve bu kapsamda isim ve logo değişikliğine gittiklerini hatırlatan Özkök, ilk icraatlarını yaptıklarını ve Bakanlığa bir ziyarette bulunduklarını kaydetti. Yatırımcılardan gelen talepler doğrultusunda yapılacak YEKA yarışlarına ilişkin Bakanlığa bir öneri sunduklarını belirten Özkök, “Şartnamede bir eskelasyon oranı var. Biz eskelasyon başlangıç tarihini teklif verdiğimiz tarih olarak alalım, açık eksiltme yapacağımız fiyat eskilasyonlu fiyat olsun dedik. Ve dilekçemizi de dün Bakanlığımıza sunduk” ifadesini kullandı. 

Öneri ile fizibıl fiyat önerileriyle projelerin atıl kalmamasını sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Özkök, “Türkiye’de maç başladıktan sonra kural değişiyor. Böyle şeyler olmasa, ekonomik dalgalanmalar olmasa yatırımcı önünü görebilecek” dedi.

DEPOLAMA YATIRIMI İÇİN ALIM GARANTİSİ VERİLMELİ

Depolama taslağı ile ilgili görüşlerini ilgili kurumlara bildirdiklerini belirten Özkök, mevcut yönetmelik taslağı geçerse Türkiye’de kimsenin depolamaya yatırım yapmayacağına dikkat çekti. Özkök, “Yönetmelik taslağı depoladığın elektriği YEKDEM kapsamında satamazsın diyor. Bu durum fizibilite ve finansman bulma açısından sorun yaratacak ve yatırımcıyı engelleyecektir. Depolamaya alım garantisi vermezseniz yatırımcı depolama yapamayacaktır” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler