1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol Piyasası denetim ve ceza uygulamaları hızlanacak

Petrol Piyasası denetim ve ceza uygulamaları hızlanacak

Petrol Piyasası denetimleriyle cezai uygulamaları hızlandırıcı yönetmelik değişiklikleri getirildi. İhtar ve geçici durdurma cezaları öncelikli ve daha etkili biçimde uygulanacak. 

Petrol Piyasası denetim ve ceza uygulamaları hızlanacak

Enerji Günlüğü - Petrol Piyasası denetimleriyle cezai uygulamaları hızlandırıcı yönetmelik değişiklikleri getirildi. İhtar ve geçici durdurma cezaları öncelikli ve daha etkili biçimde uygulanacak. 

Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Getirilen değişiklikler, Petrol Piyasasına yönelik denetim süreçlerini basitleştirmeyi ve hızlandırmayı hedefliyor. Buna göre lisans iptali gibi ceza uygulamalarından önce “ihtar” uygulaması getirildi. “Geçici durdurma” cezasının uygulama süreci de sadeleştirildi. 

Yönetmelik değişikliğinde geçici durdurma ve ihtar cezalarının tanımı yapıldı. Buna göre; geçici durdurma, ihtara rağmen mevzuata aykırılığın giderilmemesi veya ihtara konu fiilin 2 yıl içerisinde tekrar edilmesi veya niteliği itibarıyla faaliyetin durdurulmasını gerektiren fiillerin tespiti durumunda, yürütülen faaliyetin durdurulması olarak tarif edildi. 

İHTAR MÜESSESESİ ÖN PLANA ÇIKIYOR
Kurul tarafından belirlenen niteliği itibarıyla düzeltme imkânı olan mevzuata aykırılığın, 30 gün içinde düzeltilmesinin veya tekrar edilmemesinin ilgilisine tebliği ise ihtar başlığı altında tarif edildi. 

İhtar sonucunda aykırılık giderilmezse 60 günlük geçici durdurma cezası verilebilecek. Aykırılık yine giderilmezse, faaliyet durdurulacak ve soruşturma başlatılacak. Soruşturma tamamlanıp aykırılık giderilinceye kadar, durdurma cezası uygulamada kalacak. Ayrıca ihtar cezası ihtara neden olan fiilin iki yıl içinde tekrar işlenmesi halinde uygulanmayacak ve doğrudan geçici durdurma cezası söz konusu olacak. 

Tanımı yapılan iki yeni cezai uygulama doğrultusunda, denetim yapmakla görevlendirilen Kurum personelinin görev ve yetkileri de, değişiklik uyarınca yeniden tanımlandı. 

Yönetmeliğin “Soruşturmaya doğrudan yazılı savunma alınarak başlanması” başlıklı 25. Maddesi ile “Raporun tebliği ve savunma” başlıklı 24 maddenin savunma yapılmasıyla ilgili 3. Fıkrası; yeniden tarif edilen denetim süreçlerine uygun olarak yürürlükten kaldırıldı. 

İTİRAZLAR PARA CEZASININ TAHSİLİNE ENGEL DEĞİL
Yönetmeliğin “Kararların tebliği ve para cezalarının tahsili” başlıklı 27. maddesine eklenen 4. fıkra ile para cezalarına karşı yargıya başvurulması halinde tahsil işleminin devam edeceğini bildiriyor. İlgili fıkrada şöyle deniyor, “Kanun kapsamında verilen idari para cezalarına karşı yargı yoluna başvurulması, ilgili vergi dairesine idari para cezasına ilişkin banka teminat mektubu verilmesi hariç tahsil işlemlerini durdurmaz”. 

Yönetmelik değişikliği ile tebligatların elektronik tebligat adresine yapılacağı da hüküm altına alınıyor. Buna göre Kurumca, Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin olarak yapılacak her türlü tebligat, lisansı yürürlükte olan kişilerin öncelikle Kuruma bildirdiği Elektronik Tebligat adresine yapılacak. Elektronik Tebligat adresine tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde, Kuruma bildirilen adrese yapılan bildirim tebligat yerine geçecek.

Önceki ve Sonraki Haberler