1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol Piyasasında zorunlu sermaye miktarları iki katına çıktı

Petrol Piyasasında zorunlu sermaye miktarları iki katına çıktı

Petrol Piyasası’nda faaliyet gösteren firmaların zorunlu ödenmiş sermaye miktarları, iki katına çıkarıldı. 

Petrol Piyasasında zorunlu sermaye miktarları iki katına çıktı

Enerji Günlüğü - Petrol Piyasası’nda faaliyet gösteren firmaların zorunlu ödenmiş sermaye miktarları, iki katına çıkarıldı. 

Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelik değişikliğine göre rafinerici, iletim, depolama, işleme, dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı sahiplerinin ödenmiş sermaye miktarlarıyla ilgili zorunlu asgari sınırlar, iki katına çıkarıldı. 

ZORUNLU ÖDENMİŞ SERMAYE MİKTARI ARTTI
Buna göre başvurucu tüzel kişinin anonim şirket ya da limited şirket olması gerekiyor. Ayrıca asgari ödenmiş sermaye sınırı rafinericiler için 75 milyon liradan, 150 milyon liraya çıkarıldı. İletim lisansı sahipleri için bu sınır 1 milyon liradan, 2 milyon liraya; depolamacılar için 1,5 milyon liradan, 3 milyon liraya; işleme lisansı sahipleri için 750 bin liradan, 1,5 milyon liraya; dağıtıcılar için 10 milyon liradan, 20 milyon liraya ve ihrakiye teslimi lisansı sahipleri için de 3 milyon liradan, 6 milyon liraya çıkarıldı. 

BAZI KAVRAMLARA YENİ TANIMLAR GETİRİLDİ
Değişiklikte bazı kavramlara da yeni tanımlamalar getirildi. Buna göre ulusal marker; “akaryakıta; rafineri çıkışında, gümrük girişinde, sanayide yan ürün olarak veya diğer şekillerde üretilen veya tasfiye edilmiş kaçak akaryakıttan teknik düzenlemelere uygun olan akaryakıta veya benzin türlerine harmanlanacak etanole ticari faaliyete konu edilmeden önce eklenecek ve akaryakıtın özelliklerini bozmayacak niteliği haiz kimyasal ürünü” olarak tanımlandı. 

Aynı maddede üretim kavramı “üretim sondajı ve geliştirme faaliyetlerini, petrolün çıkarılmasını, ön işlenmesini, saha dâhilinde veya civarında depolanmasını, bu depolara, iletim hattına veya rafineriye boru hattı ve diğer vasıtalarla taşınması” olarak ifade edildi. 

Üretici kavramı da “Türk Petrol Kanunu kapsamında Türkiye’de petrol üretimi yapan tüzel kişi” olarak belirtildi. 

Bayilik teşkilatı ifadesi ise “dağıtım faaliyetinin sürdürülmesi için gerekli asgari sayıdaki bayiden oluşan yapı” olarak tanımlandı. 

BAZ YAĞDA ASGARİ ÜRETİM YETKİNLİK PUANI 5 PUAN ARTTI
Yönetmelik değişikliğinin getirdiği bir yenilik de madeni yağ üretimiyle ilgiliydi. Atık madeni yağdan baz yağ üretimi faaliyeti yapacak olan tesislere ait kapasite raporunun üretim yetkinlik puanının en az %55 olması gerekecek. Diğer madeni yağ tesislerine ait kapasite raporlarının ise üretim yetkinlik puanının en az %50 olması gerekecek. 

Bu oran daha önce tek kalemde doğrudan madeni yağ lisansı başvuruları için %50 olarak ifade ediliyordu. 

Önceki ve Sonraki Haberler