1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya gazı tamamen keserse ne olacak?

Rusya gazı tamamen keserse ne olacak?

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazının tamamen kesilmesi durumunda,ilk etapta bazı doğalgaz santralleri devre dışı kalabileceği ve elektrik fiyatlarının...

Rusya gazı tamamen keserse ne olacak?

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazının tamamen kesilmesi durumunda,ilk etapta bazı doğalgaz santralleri devre dışı kalabileceği ve elektrik fiyatlarının yükselebileceği ifade edildi.

Dünyanın en büyük Vergi, Denetim ve Danışmanlık firmalarından KPMG tarafından açıklanan, Rus doğalgazının kesilmesi senaryoları değerlendirilerek hazırlanan analiz sonuçlarına göre, Rus doğalgazının tamamen kesilmesi durumunda ilk etapta bazı doğalgaz santralleri devre dışı kalabilir, elektrik üretim kapasitesinin düşmesine bağlı olarak elektrik fiyatları yükselebilir, yükselen fiyat karşısında daha az verimli doğalgaz santralleri devreye girebilir.

Bu durumda yerli ve ithal kaynaklı kömür santrallerindeki kapasiteyi, rezervuarlı hidroelektrik santrallerimizdeki su durumunu ve ikincil yakıt kaynakları kullanılan santralleri göz önünde bulundurulduğunda düşen doğalgaz santrali kapasitesinin 40.500MW’lık anlık (puant) tüketimine kadar karşılanabileceği görülüyor.

ORTALAMA ELEKTRİK TÜKETİMİ KARŞILANABİLECEK

KPMG’nin teknik analizine göre, Türkiye’nin 2015 sanayi büyümesiyle, ortalama anlık elektrik tüketiminin yaklaşık 33.000MW olacak ve ortalama elektrik tüketimi rahatlıkla karşılanabilecek. Ancak,elektrik kesintilerine yol açabilecek anlık en yüksek tüketim miktarının da göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Analizde, geçtiğimiz 2014 Aralık, 2015 Ocak ve Şubat aylarında en yüksek 39.000MW olarak gerçekleşen anlık maksimum elektrik tüketiminin (puant), olası bir doğalgaz kesintisinde ısınmanın elektrikli ısıtıcılara (elektrikli ısıtıcı, elektrikli soba, split klima gibi kaynaklara) kayması nedeniyle, artış beklendiği ifade ediliyor.

Türkiye’de 1 Kasım 2015 itibariyle 1.407 santralden72.455 MW’lık kurulu güçbulunuyor. Bu kurulu gücün %29’u ise doğalgazla çalışan santrallerden geliyor.

GENEL BİR ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANMAYACAK

KPMG’nin analizine göre yerel dağıtım şebekesinde bir takım teknik kısıtlamalar nedeniyle oluşacak (bara ve trafo yetersizliği gibi) yer yer görülebilecek lokal sıkıntılar hariç, 31 Mart 2015’teki gibi ülke çapında bir elektrik kesintisi yaşanmayacak.

Kesinti olması durumunda dahi, artan maliyetin faturalara hemen yansımayacağını öngören raporun sonuç bölümünde, fiyattaki artışın EPDK’nın tarife mekanizması nedeniyle faturalara hemen yansıtılamayacağı belirtiliyor.

FİRMALAR ZORLANABİLİR

Raporda, bu olası senaryoda serbest piyasada elektrik tedariki ve ticareti yapan firmaların yüksek fiyatlar yüzünden zorlanabileceği, ancak doğalgaz dışındaki üretici firmaların eğer dikkatli planlama yaparlarsa gelirlerini arttırmalarının mümkün olduğu ifade ediliyor.

İki ülke arasındaki gerilime rağmen Rusya’dan Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatının normal şekilde devam ettiği belirtilen analizde, Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller’ın da Gazprom’un Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatını durdurmasını beklemedikleri yönündeki açıklamaları, geçmiş yıllardaki Rusya-Ukrayna krizlerindeki doğalgaz akış durumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)’nın ve EPDK Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk’ün böyle bir ihtimali çok olası görmedikleri yönündeki açıklamalarının piyasaya olumlu etki yaptığı da vurgulanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler